Welke regels zijn van toepassing bij indexatie of aanpassing van de huurprijs?
Stel u voor: u heeft een fijn huurhuis gevonden en het contract is ondertekend. Alles lijkt geregeld, maar na verloop van tijd ontvangt u een brief van uw verhuurder met het verzoek de huurprijs aan te passen.
U vraagt zich af: mag dit zomaar? Hoe werkt dit precies? Of wellicht bent u zelf verhuurder en vraagt u zich af wanneer en hoe u de huurprijs mag aanpassen.
Dit artikel biedt u inzicht in de regels rondom huurprijsaanpassing en indexatie.
Aanpassing van de huurprijs
In principe is de huurprijs vast vanaf de ondertekening van de huurovereenkomst. Partijen kunnen onder bepaalde voorwaarden wel afspreken wanneer de huurprijs aangepast of herzien kan worden.
Bij het einde van elke driejarige periode kunnen huurder en verhuurder een aanpassing van de huurprijs vragen tussen de negende en zesde maand voor het einde van die periode.
Overeenstemming tussen partijen
Indien de huurder en verhuurder het eens worden over de aanpassing van de huurprijs, kan deze meteen worden doorgevoerd. Dit vereist een wederzijds akkoord en schriftelijke bevestiging van beide partijen.
Geen overeenstemming: vrederechter
Als de partijen het niet eens kunnen worden over de huurprijsaanpassing, moet de partij die de aanpassing wil, een verzoekschrift indienen bij de vrederechter. De vrederechter zal vervolgens een beslissing nemen op basis van de omstandigheden en argumenten van beide partijen.
Indexatie van de huurprijs
Huurprijsindexatie is het aanpassen van de huurprijs aan de hand van de stijging van de kosten van levensonderhoud. Dit betekent dat de huurprijs kan worden verhoogd in overeenstemming met de inflatie, om zo de koopkracht van de huurinkomsten te behouden.
Wanneer kan de huurprijs worden geïndexeerd?
De huurprijs kan jaarlijks worden geïndexeerd, op de verjaardag van de ingangsdatum van het huurcontract. De verhuurder heeft het recht om de huurprijs te verhogen op basis van de geldende indexatieformule.
Berekening indexatie huurprijs
Basishuurprijs | X nieuw indexcijfer |
----------------------------------------------------------------- | |
aanvangsindexcijfer | |
= indexatie |
- Basishuurprijs: huurprijs bepaald in de huurovereenkomst, uitgezonderd kosten en lasten.
- Nieuwe indexcijfer: het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand van de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.
- Aanvangsindexcijfer: het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand waarin de huurovereenkomst in werking is getreden.
U kan de indexatie van de huurprijs zelf berekenen via Statbel.
De regels voor terugwerkende kracht
De aanpassing van de huurprijs kan slechts terugwerken tot drie maanden voorafgaand aan de datum van het verzoek om indexatie.
Dit betekent dat als de verhuurder de huurprijs wil indexeren, maar dit verzoek laattijdig (na de verjaardatum van de huurovereenkomst) aan de huurder richt, de indexatie slechts voor de drie maanden voorafgaand aan het verzoek kan worden toegepast, uiteraard met terugwerkende kracht maximaal tot de datum van verjaring van het huurcontract.
Voorbeeld
Stel dat een huurcontract op 1 januari 2023 ingaat en de verhuurder wil op 1 januari 2024 indexeren, maar dit verzoek wordt pas op 1 april 2024 gedaan. In dit geval kan de indexatie slechts met terugwerkende kracht worden toegepast vanaf 1 januari 2024, de drie maanden voorafgaand aan het verzoek.
Wat als de huurder niet akkoord gaat met de huurprijsindexatie?
Als huurder kan u bezwaar maken tegen de indexatie van de huurprijs als er problemen in de woning zijn die niet worden opgelost, zoals gebreken of achterstallig onderhoud.
In zo'n geval kan u eerst proberen om in gesprek te gaan met de verhuurder om tot een oplossing te komen. Mocht dit gesprek geen resultaat opleveren, dan heeft u als huurder de mogelijkheid om de vrederechter in te schakelen om het geschil te beslechten.
Let op! Deze regels hebben alleen betrekking op huurovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2019.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.