Welke rechten heeft u als auteur over uw eigen creaties?
Werelddag van het boek en auteursrechten
Welke rechten heeft u als auteur over uw eigen creaties?
23 april is Werelddag van het boek en het auteursrecht.
Geniet die dag van een goed boek en ontdek nieuwe genres. Denk ook eens aan de rechten van de schrijvers, de auteursrechten.
Wat is het auteursrecht?
Het auteursrecht is een recht dat de auteur van literaire of artistieke werken beschermt. Dit recht biedt de auteur de mogelijkheid om de creatieve werken te beschermen en het gebruik en de integriteit van het eigen creatieve werk te controleren.
Het auteursrecht is een automatisch recht. Dit betekent dat de wet een creatief werk beschermt en dus geen extra stappen nodig zijn om dit werk te beschermen tegen inbreuken op het auteursrecht: zoals het illegaal kopiëren en/of illegaal doorverkopen.
Door het auteursrecht worden eenieder aangemoedigd creatief te zijn, talenten te ontwikkelen, een inkomen te bekomen door werken zoals boeken, muziek, games ….
De auteurs, kunstenaars en andere creatieve geesten kunnen aldus van hun activiteiten leven en hun werken veilig in omloop brengen en delen met ons allen.
Een auteursrecht bekomt u echter niet zomaar. Een aantal voorwaarden moeten vervuld zijn:
• Het werk is het resultaat van een creatieve activiteit; (vb. een strip tekenen, een boek schrijven, …)
• Het werk is uitgedrukt in een concrete vorm; (vb. tekening, boek, DVD, …)
• Het werk is origineel (vb. een kopie van de Mona Lisa is geen origineel werkstuk)
Als u een auteursrecht heeft, blijft dit gelden zolang u leeft en verder voor een bepaalde periode, afhankelijk van de categorie waaronder uw werkstuk valt.
Mag u een beschermd werk kopiëren?
Wanneer u niet de auteur bent, mag u een werk niet zomaar kopiëren.
Zelfs wanneer u eigenaar bent van een materiële drager waarop het werk staat (vb. boek, DVD, USB-stick) heeft u niet zomaar het recht dit werk te gebruiken op een manier die het auteursrecht verbiedt.
Alleen de auteur van een werk heeft het recht om zijn creatie op welke wijze of in welke vorm ook, direct of indirect, tijdelijk of duurzaam, volledig of gedeeltelijk te reproduceren of te laten reproduceren.
Reproductie van een werk kan direct (vb. nieuwe druk van een boek), maar ook als bewerking van een creatie, bijvoorbeeld door het te vertalen of er een e-book versie van te maken.
De auteur heeft het recht zich te verzetten tegen elke bewerking of aantasting van zijn werk die zijn eer of reputatie zou kunnen schaden.
Is een werk nog beschermd na het overlijden van de auteur?
Na het overlijden van de auteur blijft het auteursrecht gedurende een periode van zeventig jaar gelden. Na het overlijden gaat het auteursrecht over naar de persoon die door de auteur werd aangeduid of zijn erfgenamen.
Als een werk door twee of meer personen is gemaakt, dan zullen al hun rechtverkrijgenden (aangewezen persoon of erfgenamen) tot maximaal zeventig jaar na de dood van de langstlevende auteur genieten van de bescherming van het auteursrecht.
Voor werken die in verschillende banden, delen, nummers of afleveringen gepubliceerd zijn, loopt de beschermingstermijn van zeventig jaar voor elk onderdeel afzonderlijk vanaf het tijdstip waarop het werk voor het publiek toegankelijk is.
De in dit artikel gestelde termijnen worden berekend vanaf 1 januari van het jaar dat volgt op het feit dat de rechten doet ontstaan.
Dus een hele boterham ter bescherming van zij die u een gelukkig mens maken met hun werken.
Geniet van deze dag en dank aan de vele auteurs.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.