Smartphonegebruik achter het stuur: wat mag (niet)?
Smartphonegebruik tijdens het autorijden is een groeiend probleem in België.
Volgens gegevens van het Verkeersinstituut VIAS geeft bijna een kwart van de Belgische bestuurders toe dat ze wel eens hun smartphone gebruiken tijdens het rijden. Dit gedrag heeft ernstige gevolgen voor de verkeersveiligheid en heeft geleid tot strengere wettelijke bepalingen om dit gedrag te reguleren en te bestraffen.
In dit juridische artikel zullen we de regels met betrekking tot smartphonegebruik achter het stuur in België bespreken, evenals de mogelijke straffen voor overtredingen.
Smartphonegebruik achter het stuur: wat mag (niet)?
Het wettelijk verbod
De Belgische Wegcode is duidelijk in haar verbod op het gebruik van een smartphone tijdens het autorijden. Dit verbod wordt expliciet vermeld in artikel 8.4 van de Wegcode, waarin staat:
Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.
Dit betekent dat het gebruik van een mobiele telefoon met een scherm tijdens het rijden ten strengste verboden is, tenzij de telefoon in een speciale houder is gemonteerd. Artikel 8.3 van de Wegcode benadrukt ook dat een bestuurder te allen tijde in staat moet zijn om alle noodzakelijke rijbewegingen uit te voeren en zijn voertuig onder controle te houden. Het gebruik van een smartphone tijdens het rijden leidt tot afleiding en is daarom eveneens verboden.
Praktische implicaties
Concreet betekent dit verbod dat bestuurders niet mogen bellen tijdens het rijden, tenzij dit handsfree gebeurt, de smartphone niet mogen gebruiken als GPS, tenzij deze in een geschikte houder is geplaatst, en evenmin sms-berichten mogen beantwoorden, foto's of video's mogen maken tijdens het rijden of sociale media mogen gebruiken.
Indien de smartphone in een houder wordt geplaatst die vasthangt aan het dashboard van de auto, mag u deze gebruiken als GPS of muziekspeler. Hierbij is het van belang dat u uw mobiel toestel niet mag manipuleren: u mag het gebruiken, maar u mag uw GPS niet aanpassen en niet scrollen door uw spotifylijst.
Zelfs bij het wachten in een file of voor een rood verkeerslicht blijven deze regels van kracht.
Sancties voor Overtredingen
Overtreding van de regels met betrekking tot smartphonegebruik achter het stuur kan ernstige gevolgen hebben voor bestuurders. De wettelijke bepalingen voorzien in strenge sancties om deze overtredingen aan te pakken:
- Minnelijke Schikking: Bestuurders kunnen worden geconfronteerd met een minnelijke schikking van 174 euro, plus administratiekosten.
- Geldboete bij dagvaarding: Indien de zaak voor de politierechtbank wordt gebracht, kan de geldboete variëren tussen 30 euro en 500 euro. Dit bedrag wordt verhoogd met opdeciemen. Dit betekent dat bestuurders een geldboete kunnen krijgen van minimaal 240 euro tot maximaal 4.000 euro.
- Rijverbod: Naast de geldboete kunnen bestuurders ook geconfronteerd worden met een rijverbod. De duur van dit rijverbod kan variëren van 8 dagen tot 5 jaar, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Het rijverbod kan onmiddellijk worden opgelegd of bij de verschijning voor de politierechter.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.