Mag u parkeren voor een parking, garagepoort of oprit?
-big.png)
Het overkomt u misschien wel eens: u wilt uw oprit op- of afrijden, maar iemand heeft zijn wagen vlak voor uw inrit geparkeerd. U raakt niet weg, en de bestuurder is nergens te bespeuren. Dit soort situaties veroorzaakt niet alleen frustratie, maar roept ook juridische vragen op.
Mag iemand zomaar voor uw garage of oprit parkeren? Wat zegt de wet daarover? En wat kunt u ondernemen als u wordt geblokkeerd?
Wettelijk verbod op parkeren voor een inrit
Parkeren voor een oprit of garage is verboden. Dit wordt verduidelijkt in artikel 25.1, °3 van de Wegverkeerwet:
Het is verboden een voertuig te parkeren voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht.
Deze regel is van toepassing op alle duidelijk herkenbare toegangen tot een eigendom die bedoeld zijn voor drie- of meerwielige voertuigen. Het maakt dus niet uit of het om een garagepoort, private parkeerplaats of oprit gaat - parkeren ervoor zonder toestemming is niet toegestaan.
Uitzonderingen: wanneer is parkeren wel toegelaten?
Er zijn twee uitzonderingen op dit verbod:
-
De eigenaar van het pand mag zelf voor zijn eigen inrit parkeren, op voorwaarde dat de nummerplaat van het voertuig zichtbaar is aangebracht aan het pand of de garage.
Iemand anders mag voor de inrit parkeren indien de eigenaar daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.
Belangrijk: een bordje met “Privé” of een sticker met een nummerplaat geeft geen juridisch afdwingbaar parkeerverbod aan derden. Alleen de wet bepaalt waar parkeren wel of niet is toegestaan.
Boete of takeling bij foutparkeren
Wie zijn voertuig parkeert voor een inrit zonder toestemming, riskeert een boete van 58 euro, verhoogd met administratieve kosten. In sommige gevallen kan de politie beslissen om het voertuig te laten wegslepen.
Takelen mag enkel met toestemming van de politie. Wanneer een eigenaar zijn oprit niet meer kan gebruiken door foutparkeren, kan hij de politie contacteren. De politie zal eerst proberen de eigenaar van het voertuig te vinden. Als dat niet lukt, wordt er een proces-verbaal opgesteld en kan een takeldienst worden ingeschakeld. De kosten van de takeling zijn ten laste van de overtreder.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.