Bent u voldoende zichtbaar? Alles wat u moet weten over fietsverlichting en de bijhorende sancties
Uit een onderzoek van de Vlaamse politie in november 2022 blijkt dat meer dan 30 procent van de fietsers niet verlicht is wanneer dit wel verplicht is. In dit artikel geven we u een overzicht van de regels rondom fietsverlichting en de sancties voor overtreders.
Wanneer moet u verlicht zijn?
Als fietser moet u voorzien zijn van een niet-verblindend vast licht of knipperlicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag.
Ook overdag moet uw fiets verlicht zijn bij slechte weersomstandigheden die de zichtbaarheid beperken, zoals sneeuwval, mist of hevige regen.
Verplichtingen voor fietsverlichting
Als fietser bent u verplicht om de volgende verlichting en reflectoren te hebben:
- Voorlicht: Wit of geel, zichtbaar van minstens 100 meter.
- Achterlicht: Rood, zichtbaar van minstens 100 meter.
- Reflectoren: Witte reflector aan de voorkant, rode reflector aan de achterkant en gele of oranje reflectoren op de pedalen.
Reflectoren zijn niet verplicht bij sommige fietsen zoals koersfietsen met een wiel diameter van maximaal 500 mm wanneer deze slechts gebruikt worden buiten het vallen van de avond en het aanbreken van de dag.
Het is belangrijk dat de verlichting correct is bevestigd en goed zichtbaar is. U kan de verlichting aan uw fiets, aan uzelf of aan uw tas bevestigen, zolang deze goed zichtbaar is en in de juiste richting schijnt.
Sancties voor onverlichte fietsers
Wie zonder de juiste verlichting fietst, riskeert een verkeersboete van categorie 1, die 58 euro bedraagt plus een administratieve toeslag van 10,02 euro.
In uitzonderlijke gevallen kan de politie een waarschuwing geven, maar doorgaans moet u na het ontvangen van een boete te voet verder gaan, omdat uw fiets niet voldoet aan de Wegcode.
Belangrijk! Excuses zoals "Mijn lampje werd gestolen" of "Mijn batterij is net plat" worden niet geaccepteerd. Zorg altijd voor correcte verlichting om boetes te vermijden en om uw veiligheid en die van anderen te waarborgen.
Veiligheid voorop!
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.