Wat is een schenking?
Een schenking is een overeenkomst waarbij een persoon (de schenker) een gift doet aan een andere persoon (de begiftigde).
De begiftigde hoeft geen specifieke band te hebben met de schenker.
De schenker kan niet gedwongen worden om de schenking uit te voeren en de begiftigde heeft de vrije keuze om de schenking al dan niet te aanvaarden.
Na ontvangst van de schenking, mag de begiftigde (mits uitzonderingen) zelf beslissen wat deze met de schenking wenst te doen. De begiftigde kan niet verplicht worden om de schenking te bewaren of deze later zelf te schenken.
Welke soorten schenkingen bestaan er?
Binnen het Belgisch recht bestaan er twee soorten schenkingen: de zuivere schenking en de schenking onder voorwaarden.
Een zuivere schenking is een schenking waar geen voorwaarden aan verbonden zijn. De begiftigde moet geen tegenprestatie leveren in ruil voor de schenking en er wordt ook verder niets van hem/haar verwacht.
Vb. Grootouders schenken 5.000 euro aan elk van hun kleinkinderen.
Een schenking onder voorwaarden is een schenking waarbij de schenker bepaalde voorwaarden zal verbinden aan de schenking die de begiftigde moet naleven.
Vb. Een vader schenkt zijn zoon 30.000 euro op voorwaarde dat deze de schenking zal gebruiken om zijn schulden af te lossen.
Welke goederen kunnen geschonken worden?
Een schenker beslist zelf welke zaak deze wenst te schenken. De zaak kan roerend (vb. geld, een horloge) of onroerend zijn (vb. een woning).
De schenker kan alleen goederen schenken die hem/haar eigen zijn. De schenker kan geen goederen schenken die tot een ander behoren of die niet onder zijn/haar volledige eigendom vallen (vb. een gemeenschappelijke woning), tenzij deze goederen verdeeld kunnen worden zonder af te doen aan de eigendom van de gemeenschappelijke eigenaren (vb. een aandeel als deel van een onderneming).
Daarbuiten kan de schenker geen goederen schenken die slechts in de toekomst tot de eigendom van de schenker behoren. De schenker kan alleen tegenwoordige goederen schenken.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.