Mag u een boom of struik snoeien die over uw erfgrens hangt?
Stel, u zit heerlijk in uw tuin te genieten van de rust en uw aandacht wordt getrokken door takken van de boom van uw buurman die over uw erfgrens hangen. Ze blokkeren niet alleen het zonlicht, maar laten ook bladeren en vruchten in uw tuin vallen.
U vraagt zich af: mag ik deze takken snoeien, en zo ja, onder welke voorwaarden?
Het onderhouden van beplantingen nabij perceelsgrenzen kan vaak tot conflicten tussen buren leiden. Het is daarom van groot belang om te weten wat uw rechten en plichten zijn.
Afstanden van beplantingen tot de perceelsgrens
Artikel 3.133 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt de minimale afstanden die u moet aanhouden bij het planten van bomen, struiken en hagen in de buurt van een perceelsgrens.
Deze regels zijn van toepassing, tenzij er een specifieke overeenkomst tussen de buren is gesloten of de beplantingen al meer dan dertig jaar op dezelfde plaats staan.
De wet stelt de volgende afstanden vast:
- Bomen hoger dan twee meter: Moeten minimaal twee meter van de perceelsgrens staan, gemeten vanaf het midden van de voet van de boom.
- Andere bomen, struiken en hagen: Moeten minimaal een halve meter van de perceelsgrens staan.
Als beplantingen dichterbij zijn aangeplant, kan de nabuur eisen dat deze worden gesnoeid of gerooid, tenzij de rechter oordeelt dat dit een rechtsmisbruik zou zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met alle omstandigheden, inclusief het algemeen belang.
Een belangrijke uitzondering is wanneer de beplantingen niet hoger reiken dan de afsluiting tussen de percelen; in dat geval is er geen minimale afstand, kan de nabuur zich niet verzetten en mag de eigenaar de afsluiting zelfs als steun gebruiken.
Snoeien van overhangende takken en wortels
Artikel 3.134 van het Burgerlijk Wetboek behandelt situaties waarin takken of wortels van beplantingen de perceelsgrens overschrijden.
Als de eigenaar van de beplantingen binnen zestig dagen na een ingebrekestelling per aangetekende zending nalaat om de overhangende takken of wortels te verwijderen, mag de nabuur deze zelf snoeien en zich toe-eigenen, op kosten van de eigenaar.
De vruchten die op natuurlijke wijze van de bomen vallen, behoren toe aan degene die het genot van het aanpalende perceel heeft.
Belangrijke voorwaarden
De nabuur moet eerst een ingebrekestelling versturen per aangetekende zending en de eigenaar zestig dagen de tijd geven om actie te ondernemen.
Als de eigenaar niet tijdig actie onderneemt, mag de nabuur zelf de overhangende takken of wortels snoeien. Hierbij draagt hij echter het risico voor eventuele schade aan de beplantingen als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar of zonder voorafgaande ingebrekestelling.
Door deze informatie in acht te nemen, bent u beter voorbereid om uw rechten en plichten met betrekking tot beplantingen nabij perceelsgrenzen na te leven en eventuele geschillen met uw buren op een juridisch correcte manier op te lossen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.