Zijn jonge bestuurders in België onderworpen aan nultolerantie?
Er heerst veel discussie over nultolerantie bij jonge bestuurders. De één beweert dat nultolerantie in België bestaat, terwijl de ander het tegendeel zegt. Hierdoor wordt het onderwerp al snel verwarrend en onduidelijk.
Wat zijn nu echt de regels?
Nultolerantie houdt in dat een bestuurder van een motorisch voertuig of een rijdier absoluut nuchter moet zijn. Dit betekent dat hij of zij 0,00… promille alcohol in het bloed mag hebben bij een alcoholcontrole.
Is nultolerantie van toepassing in België?
Nultolerantie is een veel besproken thema, maar is in België niet van toepassing.
Momenteel bestaat er in België voor geen enkele categorie van bestuurders een nultolerantiebeleid. Er bestaan wel strengere regels voor beroepschauffeurs.
In België staat de alcohollimiet op 0,5 promille alcohol in het bloed, wat gelijk is aan 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht.
Professionele bestuurders, zoals vrachtwagenchauffeurs, mogen maximaal 0,2 promille alcohol in het bloed hebben tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden. Dit is in principe bijna hetzelfde als nultolerantie.
Het voorstel van de Europese Commissie
De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor strengere alcoholregels voor jonge bestuurders. Het voorstel behelst een verplichte proeftijd van minstens twee jaar waarin jonge bestuurders geen alcohol (nultolerantie) mogen nuttigen voordat zij achter het stuur kruipen.
In België bestaat momenteel geen nultolerantiebeleid voor enige categorie van bestuurders. Wel is er een periode van twee jaar waarbinnen ‘beginnende bestuurders’ zwaarder gesanctioneerd worden wanneer zij de alcohollimiet op 0,5 promille overschrijden.
Wat zijn de straffen voor rijden onder invloed voor beginnende bestuurders?
Voor beginnende bestuurders die betrapt worden op rijden onder invloed van alcohol, zijn de straffen bijzonder streng.
Ten eerste moet u altijd voor de politierechter verschijnen.
De rechter zal in elk geval een verval van het recht tot sturen opleggen, wat betekent dat u een rijverbod krijgt dat kan variëren van minstens 8 dagen tot maximaal 5 jaar.
Bovendien moet u, om weer te mogen rijden, eerst opnieuw een theorie- en/of praktijkexamen afleggen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.