Het stakingsrecht
Werknemers komen op voor hun rechten. Door middel van een staking willen werknemers de problematiek rond hun loon, extra legale voordelen, arbeidscondities en andere werkomstandigheden aankaarten en hun onvrede uiten. Een staking is een soort drukkingsmiddel waarbij werknemers (collectief) beslissen het werk neer te leggen omdat het sociaal overleg geen (gewenste) resultaten boekt.
Maar mag dat eigenlijk, staken op Belgische bodem en is staken een recht of is het door de jaren heen gewoon een gerechtvaardigd drukkingsmiddel geworden?
Welke rechten hebben werknemers omtrent een staking?
Staken wordt niet opgenomen in de Belgische wetgeving. Er is dus geen Belgische wet die werknemers of werkgevers het recht geeft om te staken.
Toch is staken in België een recht. Het Europees Sociaal Handvest geeft de werknemers van zijn lidstaten de gelegenheid om zich te verenigen en op te komen voor hun rechten ingeval van belangengeschillen. Staken wordt dus niet opgenomen in de Belgische wetgeving, maar wordt (omwille van het Europees Sociaal Handvest) wel gezien als recht van elke werkende Belg.
Omdat er in België geen geschreven regels zijn omtrent een staking, ontstond het ‘gentleman’s agreement’ of ‘herenakkoord’. Het herenakkoord is een ongeschreven akkoord waarbij werknemer en werkgever afspreken elkaars rechten en plichten te respecteren, ook tijdens een staking. Het akkoord zorgt ervoor dat de staking in goede banen wordt geleid.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.