De rechten van een slachtoffer na een misdrijf
U bent slachtoffer van een misdrijf. Een ander heeft u (doelbewust) kwaad aangedaan. U dient klacht in tegen het misdrijf en laat deze klacht onderzoeken door de politie en het parket. Welke rechten heeft u als slachtoffer? Wordt u als slachtoffer op de hoogte gehouden van de straf en vrijlating van uw misdadiger of moet u daar bijkomende verrichtingen voor doen?
Wat zijn de rechten van een slachtoffer?
Als slachtoffer van een misdrijf heeft u verschillende rechten.
1) Het recht om de feiten te openbaren
Het eerste recht bevindt zich reeds in de kennisgeving van de feiten. Een slachtoffer heeft het recht om aangifte te doen van of klacht in te dienen tegen de afgespeelde feiten.
Een slachtoffer van een misdrijf kan zich begeven naar het politiecommissariaat om officieel klacht in te dienen. Een bevoegde medewerker is verplicht om naar u te luisteren en moet uw klacht serieus nemen. De medewerker maakt een proces-verbaal op van de afgespeelde feiten en vervolgens moet uw zaak onderzocht worden in een opsporingsonderzoek.
2) Het recht op informatie
Een slachtoffer heeft recht op informatie. Als slachtoffer van een misdrijf moet u op de hoogte gebracht worden van het onderzoek, het proces, de strafmaat en de vervolging van de dader(s). Daarbuiten moet het slachtoffer ook op de hoogte worden gehouden van zijn rechten. Hiervoor kan het slachtoffer terecht bij de dienst slachtofferonthaal.
Een slachtoffer heeft niet alleen het recht om informatie te krijgen, maar ook om informatie te geven. U kan zelf elementen aanbrengen waarvan u denkt dat deze nuttig kunnen zijn voor het verdere onderzoek naar uw dossier.
3) Het recht op bijstand en herstel
Een slachtoffer heeft recht op bijstand en herstel. Tijdens het onderzoek moet het slachtoffer geholpen worden waar nodig. Het slachtoffer heeft recht op herstel van diens schade, ongeacht of deze schade fysiek of mentaal is.
De schade voor het slachtoffer moet worden beperkt waar mogelijk. Het privéleven van het slachtoffer mag niet onnodig in het gedrang komen door het onderzoek en het slachtoffer heeft -indien nodig- recht op bescherming.
Let op! In sommige gevallen is klacht indienen tegen bepaalde feiten niet voldoende om alle rechten van een slachtoffer te verkrijgen. Om er zeker van te zijn dat u de zaken verkrijgt waar u recht op heeft, kan u zich benadeelde persoon of burgerlijke partij stellen tijdens het onderzoek en het verdere verloop daarvan.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.