U bent slachtoffer van een misdrijf, wat moet u doen?
U bent slachtoffer van een misdrijf en wil dat de daders vervolgd worden. Wat kan u doen en welke stappen moet u ondernemen?
Vb. diefstal, slagen en verwondingen, afpersing, stalking, …
Wat kan u doen?
Wanneer u slachtoffer bent van een misdrijf, moet u zo snel mogelijk een klacht indienen bij de politie. U kan hiervoor terecht op het politiecommissariaat, op de locatie van het misdrijf of in sommige gevallen kan u ook online aangifte doen via police-on-web.
Waarom moet u een klacht indienen of aangifte doen?
Door een klacht in te dienen of aangifte te doen van een misdrijf geeft u de politie en het gerecht de mogelijkheid om de feiten te onderzoeken. Doet u dit niet, dan kunnen de daders veelal niet vervolgd en niet gestraft worden.
Wanneer u een klacht indient, wordt er een proces-verbaal opgemaakt en ontvangt u een attest van klachtneerlegging. Deze geschriften heeft u mogelijks later nog nodig wanneer u de dader wil vervolgen voor het gerecht, maar ook voor uw verzekeringen wanneer u schade heeft opgelopen.
Wat is het verschil tussen een klacht en een aangifte?
Een klacht en een aangifte zijn beiden vormen van kennisgave van een strafbaar feit aan een bevoegd persoon van de politie. U geeft aan dat u wil dat bepaalde strafbare feiten onderzocht en -indien mogelijk- vervolgd moeten worden.
Al lijken een klacht en een aangifte gelijkaardig, toch is er wel degelijk een verschil. Het verschil tussen een klacht en een aangifte is dat een klacht uitgaat van de persoon die slachtoffer is van een misdrijf of een persoon die het slachtoffer vertegenwoordigd (vb. de ouders van het slachtoffer), terwijl een aangifte gedaan kan worden door iedere persoon die iets te maken heeft met de feiten. Een aangifte kan ook privé gebeuren en een klacht niet.
Bent u slachtoffer van een misdrijf, dan is het verstandig om een klacht in te dienen in plaats van aangifte te doen en u hierbij meteen benadeelde persoon of burgerlijke partij te stellen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.