Wat kan u doen als er naaktbeelden van u verspreid worden?
Het verspreiden van naaktbeelden zonder toestemming is een ernstige schending van de privacy en kan grote emotionele schade veroorzaken. Helaas komt dit steeds vaker voor, door de opkomst van digitale technologieën. Als u slachtoffer bent geworden van het verspreiden van naaktbeelden, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om de situatie aan te pakken.
Wat kan u doen als er naaktbeelden van u verspreid worden?
Dien klacht in bij de politie en stel u burgerlijke partij
Het eerste wat u kan doen wanneer u slachtoffer bent, is klacht indienen bij de politie. U verzamelt voldoende bewijsmateriaal en stapt hiermee naar de politie.
Als u als slachtoffer sterk wil betrokken worden bij de procedure die mogelijks zal volgen op het neerleggen van uw klacht, kan u zich burgerlijke partij stellen.
Contacteer een advocaat
Om voldoende begeleiding te krijgen, kan het van belang zijn om een advocaat te contacteren.
Een advocaat kan u, als slachtoffer, meer informatie geven over de juridische procedure die volgt na het indienen van uw klacht. Deze zal u tijdens de procedure ondersteunen en kan uw rechten verdedigen in de rechtbank.
Wat kan de advocaat voor u doen?
- De rechter vragen een dwangsom op te leggen
Een advocaat kan de rechter vragen om via een versnelde procedure in kortgeding voorlopige maatregelen op te leggen om het verspreiden van de foto's of beelden zo snel mogelijk tegen te gaan.
Hierbij kan de rechter een dwangsom koppelen aan de voorlopige maatregel waarbij de verspreider van de naaktbeelden een soort van boete zal moeten betalen telkens de foto of beelden opnieuw verspreid worden en/of voor de periode die de beelden nog online staan.
- Een schadevergoeding eisen
Buiten het opleggen van een dwangsom, kan een advocaat u ook helpen bij het verkrijgen van een schadevergoeding ten aanzien van de tegenpartij.
U heeft waarschijnlijk veel emotionele- en reputatieschade geleden. Wanneer u zich burgerlijke partij stelt, kan uw advocaat een schadevergoeding eisen voor u.
Welke instanties kunnen u hulp bieden?
Als u minderjarig bent en slachtoffer bent van het verspreiden van naaktbeelden, kunt u ook contact opnemen met Child Focus. Dit is een organisatie die zich richt op het beschermen van de rechten van kinderen en jongeren. Zij kunnen u adviseren over wat u kunt doen en u in contact brengen met de juiste instanties. Bovendien kunnen zij u ondersteunen bij de emotionele gevolgen van de situatie.
Als u meerderjarig bent, kunt u contact opnemen met het Instituut voor Gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit is een onafhankelijk orgaan dat zich richt op het voorkomen en bestrijden van discriminatie op basis van geslacht en seksualiteit.
Meer informatie over sexting vindt u hier.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.