Wat u moet weten over de verdachte periode bij schenkingen: een gids voor de weloverwogen schenker
U zit aan de keukentafel met uw kinderen. De ene droomt van een eigen huis, de andere wil een bedrijf starten.
U besluit hen een financieel duwtje in de rug te geven en schenkt een bedrag. Een eenvoudig en liefdevol gebaar, toch?
Maar wat als u onverwacht komt te overlijden binnen enkele jaren na die schenking? Dan krijgt u te maken met wat de fiscus de ‘verdachte periode’ noemt.
Wat is de verdachte periode?
De verdachte periode is een wettelijke termijn waarin een schenking fiscaal niet zomaar ‘afgesloten’ is.
Als u een schenking van roerende goederen doet (zoals geld, aandelen of kunstwerken) zonder deze te registreren, en u overlijdt binnen deze, verdachte, periode, dan beschouwt de fiscus deze schenking alsof die nog steeds deel uitmaakt van uw nalatenschap. Dit betekent dat er alsnog erfbelasting moet worden betaald over het geschonken bedrag.
Tot eind 2024 bedraagt deze verdachte periode drie jaar. Maar vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verlengd naar vijf jaar. Uw gulle gebaar kan dus langer belast worden, tenzij u actie onderneemt.
Waarom bestaat de verdachte periode?
De verdachte periode is ingesteld om te voorkomen dat mensen vlak voor hun overlijden hun vermogen ‘wegsluizen’ om erfbelasting te ontwijken. Het is een beschermingsmechanisme om te zorgen dat de fiscus rechtmatig erfbelasting kan innen. Met de verlenging naar vijf jaar wil de overheid deze praktijken verder aanpakken en meer belastinginkomsten veiligstellen.
Hoewel dit vanuit fiscaal oogpunt begrijpelijk is, benadrukt het ook het belang van een goede financiële planning. Door slim om te gaan met uw schenkingen kunt u onnodige belastingdruk vermijden en ervoor zorgen dat uw gift volledig terechtkomt bij uw dierbaren.
Wat als u de schenking niet registreert?
Een schenking hoeft niet altijd geregistreerd te worden. Veel mensen kiezen ervoor om dit niet te doen, bijvoorbeeld om de schenkbelasting te vermijden. Maar als u binnen de verdachte periode overlijdt, kan dat betekenen dat de persoon die de schenking ontving alsnog een hogere erfbelasting moeten betalen.
In sommige gevallen kan dit de belastingdruk aanzienlijk verhogen.
Een praktisch voorbeeld
Stel, u schenkt in januari 2025 een bedrag van € 50.000,00 aan uw dochter. Omdat u ervoor kiest de schenking niet te laten registreren, hoeft u op dat moment geen schenkbelasting te betalen. Maar als u in november 2026 onverwacht overlijdt, binnen de 5 jaar na de schenking, dan valt deze schenking binnen de verdachte periode.
Dit betekent dat uw dochter alsnog erfbelasting zal moeten betalen over de € 50.000,00, wat afhankelijk van de tarieven een aanzienlijk bedrag kan zijn.
Had u de schenking wél laten registreren, dan zou u in één keer schenkbelasting hebben betaald en was de zaak afgerond. De fiscus kan bij een geregistreerde schenking namelijk geen aanspraak meer maken op erfbelasting.
Wat kunt u doen?
- Registreer uw schenking: Hiermee voorkomt u verrassingen achteraf. U betaalt eenmalig schenkbelasting, maar de schenking valt daarna niet meer in uw nalatenschap.
- Plan uw schenkingen zorgvuldig: Overweeg om kleinere bedragen te schenken over een langere periode. Dit kan belastingvoordelen opleveren.
- Vraag advies aan een expert: Een notaris of fiscalist kan u begeleiden bij het kiezen van de beste strategie, rekening houdend met uw persoonlijke situatie.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.