Wat is de correctie bij een snelheidsovertreding?
Wanneer u een snelheidsovertreding begaat in België en wordt geflitst, is het goed om te weten dat er een snelheidscorrectie wordt toegepast. Deze correctie houdt rekening met de mogelijke onnauwkeurigheden van flitsers en verlaagt de gemeten snelheid, waardoor uw boete mogelijk lager uitvalt.
In dit artikel leggen we uit hoe de snelheidscorrectie werkt en wat dit voor uw boete betekent.
Hoe wordt de correctie bepaald?
Snelheden onder de 100 km/uur
Voor gemeten snelheden onder de 100 km/uur, wordt een vaste correctie van 6 km/uur toegepast. Dit betekent dat er altijd 6 kilometer per uur wordt afgetrokken van de effectief gemeten snelheid.
Voorbeeld: U reed 56 km/uur in de bebouwde kom. Na correctie wordt uw snelheid verlaagd naar 50 km/uur.
Snelheden boven de 100 km/uur
Voor gemeten snelheden boven de 100 km/uur, wordt een correctie van 6 procent van de gemeten snelheid toegepast. Dit betekent dat er altijd 6 procent van de snelheid wordt afgetrokken van de effectief gemeten snelheid.
Voorbeeld: U reed 137 km/uur op de snelweg. Na correctie wordt uw snelheid verlaagd naar 128,78 km/uur.
Hoe wordt uw boete berekend na de correctie?
Uw boete wordt berekend op basis van de gecorrigeerde snelheid. Dit betekent dat uw boete lager zal zijn dan de boete die u zou ontvangen voor de effectief gemeten snelheid.
De meeste flitspalen hebben een automatische correctie ingebouwd, wat betekent dat de flitsers niet afgaan wanneer de gecorrigeerde snelheid binnen de toegestane limiet valt.
- Flitsers op alle wegen, uitgezonderd snelwegen, zullen alleen afgaan wanneer u meer dan 6 km/uur boven de toegestane snelheid rijdt.
- Flitsers op snelwegen gaan alleen af wanneer uw snelheid meer dan 6 procent boven de toegestane snelheid ligt.
Hoewel de snelheidscorrectie bestuurders enige marge geeft, is er ook kritiek op deze regeling. Sommige mensen vinden dat de correctie het te makkelijk maakt om sneller dan de toegestane snelheid te rijden zonder juridische gevolgen. Daarom is het mogelijk dat er in de toekomst wijzigingen in deze regelgeving worden doorgevoerd.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.