Wat is feitelijk samenwonen?
Wanneer personen besluiten om samen te wonen, hebben zij de keuze om wettelijk of feitelijk samen te wonen. Afhankelijk van de situatie waar u zich in bevindt, zal het voordeliger zijn om feitelijk of wettelijk samen te wonen.
Feitelijk samenwonen
Personen kunnen besluiten om feitelijk samen te wonen. Voor feitelijk samenwonenden is er geen beperking betreffende het aantal samenwonenden. Het kan gaan om twee of meerdere personen.
Een feitelijke samenwoning is een vorm van samenwoning waarbij personen op hetzelfde adres verblijven zonder dat er een wettelijke/juridische band ontstaat tussen de samenwonenden. De personen wonen samen onder één dak, maar er moet geen aangifte van samenwoonst gedaan worden bij de gemeente.
Wie kan feitelijk samenwonen?
Feitelijk samenwonen kan gebeuren tussen twee of meerdere personen. Deze personen hoeven geen huishouden te delen en hebben geen (financiële) verplichtingen naar elkaar toe (vb. bijdragen in de kosten van het huishouden, onderhoudsplicht, …).
Een specifieke band tussen de personen is niet nodig voor feitelijk samenwonenden. Enige band is evenwel van belang. Al zijn er weinig tot geen verplichtingen voor feitelijk samenwonenden, de personen verblijven wel onder hetzelfde dak.
Wat moet u doen om feitelijk samen te wonen?
Om feitelijk samen te wonen, hoeven de betrokken personen geen aangifte te doen. Wel dienen zij hun domicilieadres te wijzigen naar de gemeenschappelijke verblijfplaats.
Feitelijk samenwonenden kunnen ervoor kiezen om een samenlevingscontract op te maken. Hierin kunnen de samenwonenden regels opstellen die tijdens de samenwoning nageleefd moeten worden (vb. goederenverdeling, kosten, rekeningen,…). Voor de geldigheid van dit contract, kan een notaris worden ingeschakeld.
Beëindiging van de samenwoning
De feitelijke samenwoning kan eenvoudig beëindigd worden. Personen dienen geen formaliteiten te volgen en niets aan te geven. Ze moeten uiteraard wel hun domicilie veranderen.
Let op! Dat feitelijk samenwonenden niet gebonden zijn door de wet, betekent niet dat zij geen enkele verplichting hebben ten opzichte van elkaar. Het is aan de samenwonenden om het huishouden te goeder trouw te onderhouden en elkaar te respecteren.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.