Verplicht aanwezig zijn op het werk voor de start van uw uren, dat kan niet!
Komt dit u bekend voor? Uw werkgever vraagt u om al voor de officiële start van uw werkdag aanwezig te zijn, bijvoorbeeld om de winkel klaar te maken, u om te kleden of systemen op te starten. Het lijkt misschien een kleine moeite, maar wist u dat dit niet zomaar kan?
Als werknemer heeft u namelijk rechten die uw werkgever moet respecteren, en die gaan verder dan u wellicht denkt.
Wat zegt de wet over werktijd?
Wanneer u een arbeidsovereenkomst ondertekent, wordt daarin duidelijk vastgelegd hoeveel uur u werkt en binnen welke tijdsperiode. Dit is geen vrijblijvende afspraak: het bepaalt wanneer uw werkdag begint en eindigt.
Uw werkgever kan u niet verplichten om vóór die afgesproken werkuren aanwezig te zijn, tenzij dit expliciet is vastgelegd in uw contract of werkschema.
Enkele voorbeelden:
Als de winkel op hetzelfde moment opent als uw werkdag begint, mag u niet verplicht worden om eerder aanwezig te zijn om voorbereidingen te treffen.
Als u zich op het werk moet omkleden voor uw functie, hoort dit te gebeuren binnen uw werkuren.
Werkt u met computers of andere systemen die opgestart moeten worden voor uw werkzaamheden, dan valt ook dit binnen uw werktijd.
Werken buiten uw uren? Dan moet u betaald worden!
Het is essentieel te weten dat elke minuut die u op het werk doorbrengt, vergoed moet worden, zelfs als dit voor of na uw officiële werkuren is. Ook korte momenten, zoals een paar minuten per dag, vallen hieronder. Onbetaalde aanwezigheid op de werkvloer is niet toegestaan.
Hoewel flexibiliteit van werknemers verwacht kan worden, betekent dit niet dat u onbetaald eerder kunt worden ingezet. Als u gevraagd wordt om vóór uw werktijd aanwezig te zijn, moet deze tijd officieel als werktijd worden opgenomen en betaald worden.
Wat kunt u doen als dit toch van u verwacht wordt?
Als uw werkgever verwacht dat u voor de start van uw werkdag aanwezig bent, is het belangrijk dit bespreekbaar te maken. Veel werkgevers zijn zich niet bewust dat dit in strijd is met de regels. Leg uit dat elke minuut op het werk werktijd is en dat u recht heeft op betaling voor die tijd.
Controleer ook uw arbeidsovereenkomst op afspraken over werktijden. Als er niets staat over vroege aanwezigheid, hoeft u alleen binnen de afgesproken uren te werken.
Weigert uw werkgever aanpassingen te doen? Overweeg dan juridische stappen. Een vakbond of juridisch adviseur kan u helpen om uw rechten te beschermen en betaling af te dwingen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.