Mag de politie u zomaar fouilleren?
Stel, u loopt door de stad wanneer u plotseling tegengehouden wordt door een agent die vraagt u te fouilleren. U voelt zich misschien ongemakkelijk, misschien zelfs bedreigd.
Is dit zomaar toegestaan? Wanneer mag de politie u fouilleren en onder welke omstandigheden?
Wanneer mag een politieagent u onderwerpen aan een fouillering?
Fouilleren is een ingrijpende maatregel waarbij een politieagent of een andere bevoegde persoon uw lichaam betast, vaak onder of op uw kleding, om te controleren op gevaarlijke of verboden voorwerpen. Dit roept begrijpelijkerwijs vragen op over uw privacy en fysieke integriteit.
De Belgische wetgeving biedt strikte regels over wanneer en hoe een fouillering mag plaatsvinden.
Er zijn drie hoofdcategorieën van fouillering: de veiligheidsfouillering, de gerechtelijke fouillering en de fouillering bij opsluiting in een cel.
1. Veiligheidsfouillering bij bestuurlijke controles
De politie mag in bepaalde situaties een veiligheidsfouillering uitvoeren, vooral wanneer de openbare orde in het geding is. Dit kan onder meer gebeuren:
- Als uw gedrag of de omstandigheden erop wijzen dat u een wapen of gevaarlijk voorwerp bij u draagt, bijvoorbeeld tijdens een identiteitscontrole.
- Wanneer u wordt aangehouden voor een bestuurlijke arrestatie of gerechtelijke vrijheidsbeneming.
- Bij deelname aan een openbare bijeenkomst die de openbare orde verstoort.
- Bij toegang tot plaatsen waar de openbare orde bedreigd wordt.
Bij een veiligheidsfouillering wordt uw lichaam en kleding betast, en wordt eventueel uw bagage gecontroleerd. Deze controle mag echter niet langer duren dan strikt noodzakelijk, met een maximale wachttijd van één uur.
2. Gerechtelijke fouillering
Wanneer de politie gerechtelijke taken uitvoert, zoals het onderzoeken van een misdaad of een ernstig misdrijf, kunnen ze een gerechtelijke fouillering uitvoeren. Dit geldt specifiek voor:
- Personen die worden aangehouden in verband met een gerechtelijke vrijheidsbeneming.
- Personen van wie er aanwijzingen zijn dat zij bewijsmateriaal of overtuigingsstukken bij zich dragen die verband houden met een misdaad of wanbedrijf.
Ook hier geldt dat de fouillering niet langer mag duren dan noodzakelijk, met een maximum van zes uur.
3. Fouillering bij opsluiting in een cel
Voordat iemand in een cel wordt opgesloten, is een fouillering verplicht. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat de persoon geen gevaarlijke voorwerpen of stoffen bij zich draagt die schadelijk kunnen zijn voor zichzelf, anderen, of die een ontsnapping kunnen vergemakkelijken.
Deze fouillering wordt uitgevoerd door een agent van hetzelfde geslacht als de persoon in kwestie.
Ook hier geldt dat de fouillering niet langer mag duren dan noodzakelijk
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.