Is het toegestaan om de politie te filmen?
In België is het toegestaan om de politie te filmen, zolang het filmen geen inbreuk vormt op de persoonlijke levenssfeer van de agenten en hun werkzaamheden niet belemmerd worden.
Wat zijn de regels?
Het filmen van de politie is van groot belang om de transparantie en verantwoording van de politie te verzekeren tijdens hun werkzaamheden. Het kan helpen om het gedrag van agenten te monitoren en ervoor zorgen dat ze zich houden aan de wet en de professionele standaarden van het agentschap.
Toch is er veel kritiek op het filmen van de politie. Video-opnames maken van de politie is voor sommigen een inbreuk op de privacy van agenten. Het filmen van agenten kan leiden tot confrontaties en de veiligheid van zowel burgers als agenten in het gedrang brengen.
Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen het recht van burgers om de politie te filmen en het recht van agenten op privacy en veiligheid. In België is er geen specifieke wetgeving over het filmen van de politie, wel zijn er andere, algemene wetten die van toepassing zijn, zoals de wet op de privacy.
Wanneer mag u de politie filmen?
U mag de politie filmen wanneer u geen inbreuk pleegt op de privacy van de agenten en het filmen geen gevaar vormt voor de veiligheid van uzelf en de politie.
U communiceert open en vermeldt dat u video-opnames maakt als bewijswaarde om uzelf en anderen te beschermen. U maakt duidelijk dat de agenten onherkenbaar in beeld zullen worden gebracht wanneer de opnames gedeeld worden met externen.
Mag de politie u verbieden om te filmen?
In principe mag de politie u niet verbieden om te filmen, tenzij het filmen de veiligheid in het gedrang brengt (bv. het filmen van een arrestatie van een gevaarlijke crimineel).
Is er geen gevaar voor uw veiligheid, dan mag de politie u in geen geval verbieden om te filmen, dit is uw recht. De politie mag u wel vragen om afstand te houden, zodat hun werkzaamheden niet belemmerd worden en uw veiligheid gegarandeerd wordt.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.