Het huisverbod
Als de spanningen hoog oplopen: alles wat u moet weten over het tijdelijk huisverbod
Een tijdelijk huisverbod is een maatregel die het Openbaar Ministerie kan opleggen bij familiaal geweld. De persoon die het huisverbod krijgt opgelegd, ook wel de "uithuisgeplaatste" genoemd, wordt de toegang tot de woning voor een bepaalde periode ontzegd.
Wanneer kan het tijdelijk huisverbod worden opgelegd?
Het huisverbod kan worden opgelegd wanneer een meerderjarige een ernstig en onmiddellijk gevaar betekent voor andere personen die op dezelfde plaats verblijven.
Het is niet noodzakelijk dat het slachtoffer familie is van de persoon die het huisverbod krijgt opgelegd. Het huisverbod wordt toegepast bij familiale conflicten tussen gehuwden of partners, maar dit is geen noodzaak.
Het gegeven dat men samenwoont is voldoende. Het toepassingsgebied van de wet is zeer ruim.
Wat houdt het tijdelijk huisverbod in?
Wie een tijdelijk huisverbod krijgt, dient de volgende regels te volgen:
- De uithuisgeplaatste moet de gemeenschappelijke woning onmiddellijk verlaten;
- De uithuisgeplaatste mag de woning waarop het verbod betrekking heeft niet betreden, noch een poging doen om deze woning te betreden;
- De uithuisgeplaatste mag geen contact opnemen met de personen die vermeld staan in het tijdelijk huisverbod of andere personen die in de woning verblijven.
Welke procedure dient gevolgd te worden?
De Procureur des Konings zal het tijdelijk huisverbod opleggen nadat een verdachte wordt verhoord door de politie. Het huisverbod zal dus plaatsvinden nadat er aangifte wordt gedaan van het ernstig en onmiddelijk gevaar.
Besluit de Procureur des Konings het tijdelijk huisverbod op te leggen, dan zal deze de betrokken personen schriftelijk op de hoogte brengen van het verbod. Ook de plaatselijke politie wordt op de hoogte gebracht van het huisverbod, zodat er voldoende controle is op de naleving van het verbod. Het verbod bevat onder meer de volgende informatie:
- een omschrijving van de plaats en de duur waarvoor de maatregel geldt;
- de feiten en omstandigheden die aanleiding hebben gegeven tot het huisverbod;
- de namen van de personen ten aanzien van wie het verbod om contact op te nemen, geldt;
- de sancties die de niet-naleving van het verbod tot gevolg kunnen hebben.
Zodra het huisverbod wordt uitgesproken en de uithuisgeplaatste schriftelijk op de hoogte wordt gebracht, gaat het huisverbod in voor een periode van maximaal 14 dagen. Deze 14 dagen geven de getroffen gezinnen tijd om even op adem te komen en de problemen binnen het gezin aan te pakken.
Na oplegging van het huisverbod wordt de familierechtbank meteen op de hoogte gebracht. Het is vervolgens aan de familierechter om te beslissen over het verdere verloop van het huisverbod. De familierechtbank plant een zitting in binnen de eerste 14 dagen van het huisverbod om de situatie te bekijken. De familierechter zal nagaan of de regels correct worden nageleefd en kan het huisverbod beƫindigen of verlengen met een periode van maximaal 3 maanden.
Wat gebeurt er als het huisverbod niet wordt nageleefd?
Personen die het huisverbod niet naleven, zullen hiervoor gesanctioneerd worden. Men kan hiervoor een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar krijgen en/of een geldboete van 26 tot 100 euro (maal 8).
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.