Mag een leerling filmpjes of foto's maken op school?
Smartphones worden steeds vaker geïntegreegd in ons dagelijks leven en op school is dat niet anders.
Het oneindig aantal toepassingen van een smartphone zorgt ervoor dat ook scholen gebruik maken van de vele functies waar een smartphone voor gebruikt kan worden. Dit zorgt er ook voor dat scholen het gebruik van smartphones op schooldomein tot op zekere hoogte moeten tolereren.
Dit brengt echter ook met zich mee dat er soms misbruik wordt gemaakt van deze technologie, waarbij leerlingen stiekem foto's of video's maken van medeleerlingen of leerkrachten, bijvoorbeeld voor TikTok-video's of om selfies te maken.
Mag een leerling filmpjes of foto's maken op school?
Nee, een leerling mag geen opnames maken van medeleerlingen of leerkrachten op school zonder hun uitdrukkelijke toestemming.
Of je nu in de klas bent of op de speelplaats, als je beelden wil vastleggen waar andere mensen, zoals je klasgenoten en leerkrachten, op te zien zijn, dien je vooraf te vragen of zij ermee instemmen dat er beelden van hun gemaakt worden, ook als het gaat om het opnemen van de les of het maken van foto's tijdens een uitstap. Zelfs als je niet van plan bent deze beelden met iemand anders te delen, heb je de toestemming van de personen die duidelijk op beeld komen nodig.
Wil je de foto's of video's op het internet delen, dan heb je daar bijkomende toestemming voor nodig.
Het zonder toestemming maken en verspreiden van dergelijke opnames is strafbaar. In dergelijke gevallen kan de school maatregelen treffen, en in ernstige gevallen kan zelfs de politie worden ingeschakeld.
Wanneer is het maken van foto's of video's wel toegestaan?
Het maken van opnames is alleen toegestaan als de school het gebruik van smartphones en filmen op schooldomein toestaat, en deze regel moet heel duidelijk wordt vermeld in het schoolreglement, zodat alle leerlingen op de hoogte zijn van de geldende richtlijnen.
In dit geval moeten de leerlingen duidelijk akkoord gaan dat hun beelden gebruikt kunnen worden en dat zij dus gefilmd kunnen worden. Hiervoor moeten de leerlingen, of hun ouders indien ze minderjarig zijn, een uitdrukkelijk akkoord geven door een brief te ondertekenen of moet dit duidelijk worden opgenomen in het schoolreglement.
Soms kan het noodzakelijk zijn om een les op te nemen, bijvoorbeeld als een zieke leerling de les wil volgen via een project zoals "Bednet". In dit geval is er geen toestemming vereist van leerlingen of leerkrachten, omdat het recht op onderwijs van een kind prevaleert boven het recht op afbeelding en de beelden toch niet bewaard worden.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.