Mag een leerkracht punten aftrekken voor een taalfout?
Het taalniveau van de gemiddelde student is slecht.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil leerkrachten toestaan om sneller punten af te trekken op toetsen of examens wanneer een leerling taalfouten maakt, ook bij vakken die helemaal niet taal-gerelateerd zijn zoals aardrijkskunde, geschiedenis en biologie.
Maar mag een leerkracht eigenlijk punten aftrekken voor taalfouten?
Wat zijn de regels?
Er zijn geen expliciete regels die voorschrijven of een leerkracht punten mag aftrekken voor taalfouten. Een leerkracht kiest zelf hoe hij/zij toetsen en examens wenst te evalueren en kiest dus ook of er al dan niet punten staan op spelling en grammatica.
Wanneer een leerkracht beslist om punten af te trekken voor taal- of spelfouten, moet deze daar wel duidelijk over communiceren: een leerkracht kan na het verbeteren van een toets niet uit het niets meedelen dat deze punten heeft afgetrokken voor taalfouten.
Uiteraard kan een leerkracht een leerling niet zomaar buizen op een toets van het vak aardrijkskunde wanneer deze alle vragen juist beantwoorde, maar wel veel taalfouten maakte. Een leerkracht kan dit oplossen door een vast aantal punten op spelling en grammatica te zetten. Zo kunnen leerlingen die letten op taalfouten extra punten verdienen en zullen leerlingen die veel taalfouten maken bijna verplicht worden om hun spelling en grammatica te verbeteren.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.