Mag een huurder de huurwoning herschilderen of verbouwen zonder toestemming van de verhuurder?
Als huurder wilt u uw woning een eigen uitstraling geven, of het nu gaat om een nieuwe kleur op de muren, een praktische indeling van de ruimte, of subtiele aanpassingen die de woning meer bij uw stijl laten passen. Maar mag u zomaar aanpassingen doen?
Welke regels gelden, en welke afspraken moet u maken om mogelijke problemen te voorkomen? Dit artikel zet alles voor u op een rij en biedt praktische tips om uw huurwoning op een verantwoorde manier aan te passen.
Uw eerste stap: check het huurcontract
Voordat u begint met verbouwen of herinrichten, is het essentieel om uw huurcontract grondig door te nemen.
Veel huurcontracten bevatten clausules die verbieden om zonder toestemming aanpassingen door te voeren, zoals het schilderen van muren, installeren van extra wandplanken, of het vervangen van vloerbedekking. Zo’n clausule is rechtsgeldig en juridisch bindend en betekent dat u formeel toestemming van de verhuurder nodig heeft voor wijzigingen die de oorspronkelijke staat van de woning veranderen.
Wat als het huurcontract geen beperkingen vermeldt?
Staat er in het huurcontract niets vermeld over aanpassingen, dan bent u niet volledig vrij om te doen wat u wilt.
Huurders hebben altijd een “zorgplicht”, wat betekent dat u de woning moet behandelen als een goede beheerder of “goede huisvader”. Dit houdt in dat u de woning met respect voor het eigendom van de verhuurder moet gebruiken en geen wijzigingen aanbrengt die blijvende schade kunnen veroorzaken.
De woning moet bovendien bij het einde van de huurperiode in de oorspronkelijke staat worden opgeleverd, tenzij anders overeengekomen.
Wilt u aanpassingen doen? Vraag dan schriftelijke toestemming
Bij het aanbrengen van veranderingen is het verstandig om vooraf toestemming te vragen aan de verhuurder, zelfs als het huurcontract hierover geen specifieke bepalingen bevat.
Praktische tip: Vraag bij voorkeur per e-mail of een ander schriftelijk medium, zodat u de afspraken later kunt aantonen als dat nodig is. Dit voorkomt misverstanden en zorgt voor een duidelijk begrip over wat is toegestaan.
In sommige gevallen is het handig om specifieke afspraken over aanpassingen vast te leggen in een addendum op het huurcontract. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als de aanpassingen een blijvende waarde aan de woning toevoegen, zoals bij het installeren van betere verlichting of het verbeteren van keuken- of badkamerinrichting.
Wat gebeurt er als u zonder toestemming aanpassingen doet?
Aanpassingen zonder toestemming kunnen voor problemen zorgen, vooral als ze ingrijpend zijn.
De verhuurder kan deze veranderingen beschouwen als huurschade, vooral wanneer deze ingrijpend zijn of de uitstraling van de woning drastisch veranderenen, en bij het einde van de huur eisen dat u de woning in de oorspronkelijke staat herstelt. Dit kan betekenen dat u bijvoorbeeld muren die in felle kleuren zijn geschilderd, opnieuw in neutrale tinten moet schilderen of dat u ingebouwde elementen moet verwijderen.
In sommige gevallen kan de verhuurder zelfs een schadevergoeding eisen.
Dit artikel is alleen van toepassing op huurovereenkomsten voor huurwoningen in het Vlaams Gewest die zijn afgesloten op of na 1 januari 2019.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.