Wat kan u doen als u wordt lastiggevallen of gestalkt door iemand?
Uw telefoon gaat constant af, met berichten en oproepen die u liever niet ontvangt. Ondanks dat u duidelijk hebt gemaakt dat u geen contact meer wilt, blijft het doorgaan. Misschien hebt u zelfs het gevoel dat u gevolgd wordt, of komt dezelfde persoon steeds in uw omgeving opduiken. Dit soort gedrag kan uw rust ernstig verstoren en u een onveilig gevoel geven.
Wat kunt u in zo’n situatie doen? Welke juridische stappen kunt u ondernemen om dit te laten stoppen?
Wat is stalking?
Stalking, ook wel belaging gnoemd, houdt in dat iemand u herhaaldelijk lastigvalt, terwijl die persoon weet (of zou moeten weten) dat zijn gedrag u rust ernstig verstoort. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: ongewenste berichten, voortdurend bellen, u volgen in het dagelijkse leven of online, en zelfs fysieke intimidatie.
Het gaat vaak om gedrag dat aanhoudt en bij het slachtoffer een gevoel van angst of stress veroorzaakt, ook als het slachtoffer vraagt om hem of haar met rust te laten en het gedrag te stoppen.
Wat zegt de wetgeving over stalking?
Volgens artikel 442bis van het Strafwetboek kan iemand die een ander persoon belaagt, terwijl hij wist of had moeten weten dat zijn gedrag de rust van die persoon ernstig zou verstoren, worden bestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van 50 tot 300 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen).
De minimumstraffen worden verdubbeld wanneer de belaging gericht is op personen in een kwetsbare toestand, wanneer de dader handelt vanuit discriminerende drijfveren of wanneer de dader de persoon viseert vanwege een vermeende band met iemand ten aanzien van wie hij haat of vijandigheid koestert.
Wat kan u doen als u wordt gestalkt?
Als u wordt gestalkt, onderneem dan snel actie om uw veiligheid te waarborgen. Verzamel bewijs door incidenten, berichten en communicatie van de stalker te noteren en bewaren. Dit is essentieel voor een eventuele klacht.
Doe aangifte bij de politie zodra u zich bedreigd voelt. De politie stelt een proces-verbaal op en onderzoekt uw klacht, wat helpt bij het opbouwen van een zaak tegen de stalker.
Indien het gedrag aanhoudt, kunt u via de rechtbank een contactverbod aanvragen, waardoor de stalker geen contact meer met u mag opnemen. Schending van dit verbod kan leiden tot arrestatie.
Tot slot is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Een advocaat kan u helpen bij de juridische procedure en een schadevergoeding vorderen voor geleden psychologische schade.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.