Kan u weigeren te betalen als het eten op restaurant niet aan uw verwachtingen voldoet?
-big.png)
Een avondje uit eten is voor velen een moment van ontspanning en genot. U verwacht een smakelijke maaltijd, een aangename sfeer en een correcte service.
Maar wat als uw gerecht te koud is, niet goed bereid, of zelfs verkeerd geleverd wordt? Kunt u dan weigeren te betalen? Wat zegt de Belgische wet over zulke situaties?
Wat zegt de Belgische wet?
De basis van de relatie tussen u en het restaurant is een overeenkomst: u bestelt een maaltijd, en het restaurant levert deze tegen betaling.
Volgens artikel 1604 van het Oud Burgerlijk Wetboek is de verkoper – in dit geval het restaurant – verplicht om een goed te leveren dat overeenstemt met de overeenkomst.
Concreet betekent dit:
-
Het gerecht moet overeenkomen met wat op de menukaart staat.
-
Het eten moet van goede kwaliteit zijn en binnen redelijke verwachtingen geserveerd worden.
Als een restaurant daarin tekortschiet, bijvoorbeeld door u het verkeerde gerecht te serveren of u voedsel van slechte kwaliteit te bieden, dan kan dat worden gezien als een contractbreuk.
Wat als u ontevreden bent over uw maaltijd?
Niet tevreden over uw gerecht? Dan is het cruciaal dat u dit onmiddellijk meldt, voordat u het gerecht opeet of accepteert.
Klachten die pas na het eten worden geuit, worden zelden serieus genomen – u geeft immers impliciet aan dat u het gerecht aanvaardde.
Wat kunt u doen:
-
Geef op tijd aan dat het gerecht niet naar verwachting is.
-
Vraag beleefd om een oplossing: een nieuw gerecht, een andere keuze of een korting.
-
Blijf kalm en respectvol – veel restauranthouders zijn bereid om met u mee te denken.
Is weigeren te betalen wettelijk toegestaan?
In uitzonderlijke gevallen, ja – als het eten duidelijk niet overeenkomt met de overeenkomst (bijvoorbeeld bedorven, totaal verkeerd gerecht, enz.). Maar: smaken verschillen, en enkel “het was niet lekker” is geen wettelijk sterke reden om betaling te weigeren.
Als u geen oplossing vindt met de uitbater en u toch besluit om (deels) niet te betalen, dan doet u dat op eigen risico. Dit kan leiden tot:
-
Een burgerlijk geschil: de uitbater kan u in gebreke stellen en de betaling alsnog eisen.
-
In extreme gevallen zelfs een klacht wegens diefstal – al is dit vaak moeilijk te bewijzen als u netjes protesteerde en weigerde te betalen om gegronde redenen.
Hoe handelt u best bij een conflict?
-
Communiceer duidelijk en direct. Laat op tijd weten dat u niet tevreden bent.
-
Zoek samen naar een oplossing. Veel restauranthouders bieden compensatie aan.
-
Documenteer uw ervaring. Noteer wat er is gebeurd, eventueel met foto’s.
-
Weiger niet zomaar te betalen. Alleen bij ernstige tekortkomingen, en enkel als u deze onmiddellijk meldt, kunt u overwegen (gedeeltelijk) niet te betalen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.