Wat is de legale leeftijd om seksuele handelingen te stellen?
Bent u minderjarig en klaar om de wereld van seksualiteit te verkennen?
In België kan dat, maar er zijn een paar belangrijke dingen om te weten voordat u het bed in duikt.
Wat is de legale leeftijd om seksuele handelingen te stellen?
Volgens het Belgisch Strafwetboek mogen jongeren seksuele handelingen verrichten - inclusief penetratie - vanaf de leeftijd van 14 jaar. Dat klinkt misschien als een groen licht, maar er zijn enkele kanttekeningen.
Jonger dan 16 jaar
Om legale seks te hebben als minderjarige tussen de 14 en 16 jaar, moeten aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- Wederzijdse Toestemming: Beide bedpartners moeten instemmen met de seksuele handelingen.
- Leeftijdsverschil: Het leeftijdsverschil tussen de bedpartners mag niet meer dan 3 jaar bedragen. Als het verschil groter is, zijn seksuele handelingen niet strafbaar zolang beide personen minderjarig zijn.
- Geen misbruik van vertrouwen of gezag: Er mag geen sprake zijn van misbruik van de vertrouwens- of gezagsrelatie tussen de bedpartners.
Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, wordt elke seksuele handeling gezien als verkrachting. Dus wees voorzichtig en zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent voordat je een stap zet.
Maar wat als je jonger bent dan 14 jaar? In dat geval is elke seksuele handeling verboden, zelfs als beide personen instemmen. Dit komt omdat de wetgever van mening is dat jongeren onder de 14 jaar niet in staat zijn om oprechte toestemming te geven vanwege hun onvoldoende ontwikkeling.
Ouder dan 16 jaar
Als je eenmaal de leeftijd van 16 jaar hebt bereikt, heb je alle vrijheid om seksule handelingen te stellen, zolang er maar wederzijdse toestemming is. Maar wat wordt er eigenlijk gezien als toestemming?
Volgens het Belgisch Strafwetboek wordt toestemming alleen als legitiem beschouwd als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- Vrije wil: De toestemming moet vrijwillig worden gegeven.
- Geen misbruik: Er mag geen misbruik worden gemaakt van de kwetsbaarheid van het slachtoffer, zoals door angst, invloed van alcohol of drugs, ziekte, of een handicap die de vrije wil aantast.
- Geen dwang: Toestemming is niet geldig als het slachtoffer bewusteloos, slapend, bedreigd, fysiek of psychisch gedwongen wordt, of als er sprake is van een andere strafbare gedraging.
Onthoud ook dat toestemming op elk moment kan worden ingetrokken.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.