Heeft een werknemer recht op verlof als deze moet verschijnen in de rechtbank?
U ontvangt een brief met daarin een oproep om voor de rechtbank te verschijnen. Of u nu bent opgeroepen als jurylid, getuige of partij in een zaak, dit roept direct vragen op over uw werkplanning: moet u uw vakantiedagen gebruiken, of heeft u recht op verlof met behoud van loon?
In België bestaan er verschillende verlofregelingen die mogelijk voor uw situatie geschikt zijn. We leggen hieronder uit wat de wettelijke opties zijn en wanneer u op betaald of onbetaald verlof kunt rekenen.
Verlofopties voor werknemers bij juridische verplichtingen
In België kunnen werknemers in verschillende situaties verlof opnemen voor wettelijke verplichtingen. Of u recht heeft op verlof, en in welke vorm, hangt af van de rol die u in de rechtbank vervult en de specifieke omstandigheden van uw oproeping.
De meest gebruikelijke optie voor verlof is omstandigheidsverlof, ook bekend als ‘klein verlet’. Dit type verlof biedt werknemers de mogelijkheid om, in bepaalde gevallen, met behoud van loon afwezig te zijn voor verplichtingen zoals een rechtszitting
Ook als u geen recht heeft op omstandigheidsverlof, zijn er alternatieven zoals verlof om een dwingende reden of het gebruik van wettelijke vakantiedagen.
Wat is omstandigheidsverlof?
Omstandigheidsverlof is een verlofregeling die werknemers het recht geeft om in specifieke omstandigheden afwezig te zijn van hun werk met behoud van hun loon.
Dit verlof wordt meestal verleend voor belangrijke persoonlijke gebeurtenissen, zoals een huwelijk of een begrafenis, maar kan ook van toepassing zijn op civiele verplichtingen, zoals een oproep om voor de rechtbank te verschijnen.
U heeft recht op omstandigheidsverlof voor de volgende juridische verplichtingen:
- Deelname als jurylid;
- Oproeping als getuige;
- Bijwoning van een familieraad;
- Persoonlijke verschijning voor de arbeidsrechtbank.
In deze situaties heeft u doorgaans recht op maximaal vijf werkdagen verlof met behoud van uw loon. Het is echter belangrijk dat u uw werkgever op tijd informeert over de geplande afwezigheid, zodat er rekening gehouden kan worden met uw verplichtingen.
Wat als u geen recht heeft op omstandigheidsverlof?
Soms valt uw rechtszitting niet onder de gevallen waarvoor omstandigheidsverlof geldt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u zelf partij bent in een zaak, bijvoorbeeld als eiser, verdachte, of gedaagde.
In zulke situaties kunt u alsnog afwezig zijn van uw werk, maar er zijn andere opties en voorwaarden verbonden aan het verlof.
Verlof om een dwingende reden
Dit verlof kan worden aangevraagd bij onvoorziene, dringende gebeurtenissen die uw directe aanwezigheid vereisen en buiten uw controle liggen. De omstandigheden moeten zo ernstig zijn dat ze het onmogelijk maken om uw werk uit te voeren.
U heeft recht op maximaal tien dagen per kalenderjaar.
Dit verlof is onbetaald, wat betekent dat u voor deze dagen geen salaris ontvangt.
Zoals bij omstandigheidsverlof geldt dat u uw werkgever zo snel mogelijk op de hoogte moet stellen van de noodzaak voor uw afwezigheid. Indien u niet vooraf kunt melden dat u verlof nodig heeft, dient u dit zo snel mogelijk te doen zodra de situatie zich voordoet.
Wettelijke vakantiedagen
Indien u geen recht heeft op betaald verlof en u toch afwezig moet zijn, kunt u ervoor kiezen om wettelijke vakantiedagen in te zetten voor de rechtszitting.
Op deze manier wordt uw afwezigheid gedekt, maar uw vakantiesaldo wordt hierdoor wel verminderd.
Onbetaald verlof
Een derde optie is om onbetaald verlof aan te vragen. Dit verlof is meestal een laatste redmiddel als andere verlofmogelijkheden niet mogelijk zijn.
Bij onbetaald verlof ontvangt u geen loon voor de dagen waarop u afwezig bent.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.