Uw huurder betaalt de huurprijs niet, wat nu?
Wanneer een huurder niet betaalt, kan dit problemen opleveren voor de verhuurder.
Het niet ontvangen van huurinkomsten kan financiƫle moeilijkheden veroorzaken, terwijl de verhuurder ook nog steeds verantwoordelijk is voor het onderhoud van het pand en de betaling van kosten.
Gelukkig heeft de verhuurder bepaalde rechten en kan deze actie ondernemen om de betaling van de huurgelden te eisen.
De huurder betaalt niet? Stuur een aangetekende brief met de vraag om tijdig te betalen
Als een huurder de huur of huurlasten niet betaalt, heeft de verhuurder niet het recht om de huurder zelf uit de woning te zetten of om het contract stop te zetten.
In plaats daarvan moet de verhuurder eerst een aangetekende brief sturen waarin de huurder wordt gevraagd om binnen een bepaalde termijn te betalen. Dit is een formeel verzoek om betaling en biedt de huurder de mogelijkheid om het probleem op te lossen voordat er verdere stappen worden ondernomen.
Uw aangetekende brief werkt niet, stap naar de vrederechter
Als de huurder niet reageert op de aangetekende brief, kan de verhuurder naar de vrederechter gaan om de betaling van de achterstallige huur of huurlasten te vorderen.
De verhuurder kan daarbij ook de ontbinding van de huurovereenkomst en de uithuiszetting van de huurder uit de woning vragen. Bovendien kan de verhuurder een schadevergoeding en interesten eisen.
De rechter zal beslissen over de zaak en kan in bepaalde omstandigheden de huurder uitstel van betaling verlenen.
Een zwaardere sanctie, zoals de ontbinding van de huur of de uitzetting van de huurder, spreekt de rechter meestal pas uit na ernstige tekortkomingen vanwege de huurder.
Let op!
Als de huurder niet betaalt, geldt er een verjaringstermijn van vijf jaar voor de verhuurder om de achterstallige betalingen op te eisen. Na deze termijn kan de verhuurder geen achterstallige huur of kosten meer opeisen.
Er is echter een uitzondering voor kosten en lasten die op een langere termijn dan een jaar te betalen zijn, waarbij een verjaringstermijn van tien jaar geldt.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.