Is het verboden om huishoudelijk afval te dumpen in een openbare vuilnisbak?
Het overkomt ons allemaal wel eens: u loopt door een park of winkelstraat en ziet een overvolle openbare vuilnisbak. Naast het gewone zwerfvuil, zoals een leeg blikje of een papieren zakdoekje, ontdekt u plots grotere voorwerpen zoals een vuilniszak of een oude kartonnen doos.
Kan dit wel en wat zijn de sancties?
Wat zijn openbare vuilnisbakken en waarvoor dienen ze?
Openbare vuilnisbakken zijn bedoeld om klein afval op te vangen dat u tijdens een wandeling of verblijf op die openbare plek genereert. U kunt hierbij denken aan een snoeppapiertje, een lege drankverpakking of een zakdoekje. Het doel van deze vuilnisbakken is simpel: ze helpen om de openbare ruimte schoon en netjes te houden.
Het is echter niet toegestaan om hier huishoudelijk afval in te gooien, zoals verpakkingen van thuis, afval uit uw auto of grotere voorwerpen die niet direct tijdens uw verblijf in de openbare ruimte zijn ontstaan. Dergelijk gedrag wordt gekwalificeerd als sluikstorten, wat strafbaar is.
Huishoudelijk afval hoort in uw eigen afvalcontainer of moet naar het containerpark worden gebracht.
Sancties voor sluikstorten
GAS-boete en retributie
Voor kleine hoeveelheden niet-gevaarlijk afval kunnen Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-boetes) worden opgelegd tot maximaal 500 euro.
Daarnaast kan ook een retributie voor de opruimingskosten op de overtreder verhaald worden. Deze retributie wordt berekend op basis van de afstand die moet worden afgelegd om het afval op te halen, de hoeveelheid en aard van het afval, en het ingezette materieel en personeel.
Proces-verbaal en gerechtelijke vervolging
Bij grootschalig sluikstorten stelt de politie een proces-verbaal op dat naar het parket wordt gestuurd.Het parket voert vervolgens een onderzoek en kan de overtreder gerechtelijk vervolgen. Dit kan resulteren in een veroordeling met celstraf en hoge geldboetes.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.