Wanneer en hoe kan u uw huurovereenkomst wettelijk opzeggen?
Wanneer één van de partijen de woninghuurovereenkomst wil beëindigen, moet hij of zij de overeenkomst opzeggen. Dit betekent dat hij of zij de andere partij op een formele manier dient in te lichten dat de overeenkomst wordt stopgezet.
Dit doet deze partij best door een aangetekende brief te versturen naar de andere partij.
Opzegging door de huurder
Woninghuurcontracten van 3 jaar of minder
Een huurder heeft altijd de mogelijkheid om een woninghuurcontract op te zeggen.
Ingeval van woninghuurcontracten van 3 jaar of minder kan de huur stopgezet worden, mits een opzeggingstermijn van 3 maanden wordt nageleefd.
De opzeg begint te lopen op de eerste dag van de maand, ná de maand waarin de opzegging is gedaan.
Wordt deze overeenkomst stopgezet binnen de 3 jaar, dan dient de huurder wel een schadevergoeding te betalen:
- 1,5 maand huur als het huurcontract (na de opzegperiode) eindigt tijdens het eerste jaar;
- 1 maand huur als het huurcontract (na de opzegperiode) eindigt tijdens het tweede jaar;
- 0,5 maand huur als het huurcontract (na de opzegperiode) eindigt tijdens het derde jaar.
Woninghuurcontracten van 9 jaar of meer
Een huurder heeft altijd de mogelijkheid om een woninghuurcontract op te zeggen.
Ingeval van woninghuurcontracten van 9 jaar of meer kan de huur stopgezet worden, mits een opzeggingstermijn van 3 maanden wordt nageleefd.
De opzeg begint te lopen op de eerste dag van de maand, ná de maand waarin de opzegging is gedaan.
Wordt deze overeenkomst stopgezet binnen de 3 jaar, dan dient de huurder wel een schadevergoeding te betalen:
- 3 maanden huur als het huurcontract (na de opzegperiode) eindigt tijdens het eerste jaar;
- 2 maanden huur als het huurcontract (na de opzegperiode) eindigt tijdens het tweede jaar;
- 1 maand huur als het huurcontract (na de opzegperiode) eindigt tijdens het derde jaar.
(Na het derde jaar moet de huurder geen opzegvergoeding meer betalen.)
Woninghuurcontracten voor het leven
Een huurovereenkomst voor het leven van de huurder kan worden afgesloten, maar vereist wel een notariële akte. Deze overeenkomst eindigt van rechtswege bij het overlijden van de huurder.
- De verhuurder kan de huurovereenkomst voor het leven van de huurder niet voortijdig opzeggen, tenzij dit expliciet is opgenomen in de overeenkomst.
- De huurder kan de overeenkomst wel beëindigen met een opzegtermijn van drie maanden en een bijkomende opzeggingsvergoeding in de eerste drie jaar van de overeenkomst (zoals eerder vermeld).
Opzegging door de verhuurder
In principe heeft de verhuurder geen mogelijkheden om het huurcontract op te zeggen. Er zijn echter uitzonderingen voorzien in de wetgeving, namelijk:
- Opzegging voor eigen gebruik of bewoning door familieleden;
- Opzegging voor verbouwingswerken;
- Opzegging zonder motief.
1. Opzegging voor eigen gebruik
De verhuurder kan de huurovereenkomst opzeggen, mits naleving van een opzegtermijn van 6 maanden, als deze de woning zelf wil betrekken of deze aan familieleden wil geven om in te wonen. Deze termijn start op de eerste dag van de maand volgend op de maand van opzegging.
- Wenst de verhuurder de huurovereenkomst op te zeggen voor eigen gebruik, dan kan de opzegging altijd.
- Wenst de verhuurder de huurovereenkomst op te zeggen zodat een familielid de woning kan betrekken, dan kan de opzeggingstermijn van 6 maanden niet verstrijken voor het einde van het derde jaar van de overeenkomst.
Als huurder heeft u het recht om bewijs van verwantschap te vragen als de verhuurder de woning aan een familielid wil geven. Voor huurovereenkomsten die voor 1 januari 2019 zijn gesloten, kan de verhuurder op elk moment opzeggen. Echter, bij huurovereenkomsten die vanaf 1 januari 2019 zijn gesloten, kan de verhuurder alleen opzeggen voor familieleden vanaf het derde huurjaar.
Indien de verhuurder of de familieleden de woning niet binnen één jaar betrekken en daar voor ten minste 2 jaar verblijven, kan de verhuurder een schadevergoeding van 18 maanden huur aan de huurder verschuldigd zijn.
2. Opzegging omwille van verbouwingswerken
Als de verhuurder grondige verbouwingswerken wil uitvoeren, kan hij het huurcontract opzeggen, mits hij aan volgende voorwaarden voldoet:
- De verbouwingswerken zorgen ervoor dat de huurder niet langer in de huurwoning kan verblijven;
- De kosten van de verbouwingswerken bedragen meer dan drie jaar huurprijs;
- De werken beginnen binnen zes maanden en eindigen binnen vierentwintig maanden na het
einde van de opzeggingstermijn.
De verhuurder dient ook bewijs te leveren van de geplande werken, zoals een bouwvergunning, een gedetailleerde beschrijving van de werken of een aannemingsovereenkomst.
Bij huurcontracten die vóór 1 januari 2019 zijn gesloten, kan de verhuurder alleen opzeggen aan het einde van elke driejarige huurperiode. Bij huurcontracten die sinds 1 januari 2019 zijn gesloten, mag de verhuurder op elk moment opzeggen zodra het derde huurjaar is verstreken. De opzegtermijn bedraagt 6 maanden en de werken moeten uiterlijk 6 maanden na het einde van de opzegtermijn beginnen.
Het uitvoeren van gewone opknapbeurten is geen geldige reden voor opzegging. Als de verhuurder deze verplichtingen niet nakomt, heeft de huurder recht op een schadevergoeding van 18 maanden huur.
3. Opzegging zonder motief
Indien een huurovereenkomst van lange duur na een periode van drie jaar eindigt, kan de verhuurder deze opzeggen zonder de eerder genoemde motieven.
Wel moet de verhuurder dan een schadevergoeding betalen van:
- 9 maanden huur als hij opzegt aan het einde van het derde jaar;
- 6 maanden huur als hij opzegt aan het einde van het zesde jaar;
- Na de derde driejarige periode hoeft er geen schadevergoeding meer betaald te worden.
Let op! Als de verhuurder de huurovereenkomst vroegtijdig beëindigt voor eigen gebruik, renovatiewerkzaamheden of zonder geldige reden op een vastgelegd tijdstip, kan de huurder binnen een termijn van één maand een tegenopzegging kan geven zonder een schadevergoeding te betalen. Dit geldt zelfs als de opzegging plaatsvindt binnen de eerste drie jaar van het huurcontract.
Voorbeeld opzegbrief:
Geachte (naam verhuurder of huurder)
Ik wil u hierbij formeel op de hoogte stellen van mijn besluit om de huurovereenkomst van de woning gelegen aan (adres huurwoning) te beëindigen. Hierbij hanteer ik de wettelijke opzegtermijn van (aantal maanden) maanden, zoals overeengekomen in de huurovereenkomst.
De details van de huurovereenkomst zijn als volgt:
- Adres huurwoning: (adres huurwoning)
- Huurovereenkomst ingangsdatum: (ingangsdatum huurovereenkomst)
- Huurovereenkomst einddatum: (einddatum huurovereenkomst, zonder opzegtermijn)
Conform de opzegtermijn zal mijn huurovereenkomst eindigen op (einddatum inclusief opzegtermijn). Ik verzoek u vriendelijk om de nodige regelingen te treffen voor een inspectie van de woning en de afhandeling van de teruggave van de huurwaarborg.
Graag ontvang ik binnen 7 dagen na ontvangst van deze brief een schriftelijke bevestiging van de ontvangst van deze opzegging en de verdere procedure die zal worden gevolgd.
Mocht u nog vragen hebben of verdere informatie nodig hebben, kunt u contact met mij opnemen.
Met vriendelijke groet,
(uw persoonlijke gegevens)
Let op!
Deze regels hebben alleen betrekking op huurovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2019.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.