Een rechtstreekse dagvaarding voor een strafrechtbank
Wat is een rechtstreekse dagvaarding?
Een misdrijf, ongeacht of het een overtreding, wanbedrijf of misdaad betreft, komt in principe pas voor een strafrechtbank zoals de politierechtbank, correctionele rechtbank of het Hof van Assisen nadat het parket van de Procureur des Konings een opsporingsonderzoek heeft afgerond en besluit om de verdachte te vervolgen.
Als u slachtoffer bent van een wanbedrijf of overtreding (geen misdaad), heeft u echter ook de mogelijkheid om zelf actie te ondernemen door de mogelijke dader rechtstreeks te dagvaarden.
Door deze stap te nemen, wordt u, als slachtoffer, burgerlijke partij in het proces. Dit geeft u niet alleen de mogelijkheid om een vergoeding te eisen voor de schade die u heeft geleden als gevolg van het misdrijf, maar ook om de strafrechtelijke vervolging van de dader te bevorderen.
U kan een burgerlijke strafvordering initiëren onder de volgende voorwaarden:
- Er is nog geen strafrechtelijke vervolging ingesteld.
- Er is nog geen schadevergoedingsvordering ingediend bij de burgerlijke rechtbank.
Hoe stelt u een rechtstreekse burgerlijke strafvordering in?
Om een rechtstreekse dagvaarding of burgerlijke strafvordering rechtstreeks in te stellen, dient u de vermeende dader van de feiten te laten dagvaarden door een deurwaarder. Het is raadzaam om hierbij de hulp van een advocaat in te schakelen.
Via de rechtstreekse dagvaarding wordt de strafrechtelijke vervolging geïnitieerd, wat betekent dat de verdachte zal worden vervolgd en de rechter zich zal buigen over de feitelijke gegevens.
Omdat u de strafvordering zelf opstart, zal de onderzoeksrechter u vragen een borgsom of consignatie te betalen. Die moet dienen om de komende procedurekosten te dekken. U krijgt deze geldsom terug als de verdachte schuldig wordt verklaard. Op deze manier kan vermeden worden dat slachtoffers dagvaardingen uitsturen zonder gegronde redenen.
Vervolgens is het aan u, en uw advocaat, om het bewijsmateriaal voor de schuld van de verdachte te leveren. Omdat u de vermeende dader zelf dagvaardt, bent u zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van bewijsstukken. Er is geen voorafgaand gerechtelijk onderzoek en de rechter baseert zijn of haar oordeel over de schuldvraag, strafmaat en eventuele schadevergoeding op basis van de gegevens die u aanlevert.
Let op! Het is belangrijk om te begrijpen dat een rechtstreekse dagvaarding niet verstandig is in zaken waarin uitgebreid onderzoek noodzakelijk is. U dient over voldoende eigen bewijs te beschikken om strafbare feiten te kunnen aantonen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.