Een klacht indienen: een klacht tegen onbekenden
Uw auto is bekrast, u wordt lastiggevallen op sociale media, of uw portefeuille werd uit uw zak gehaald tijdens het winkelen. Een vervelende situatie, en u heeft geen idee wie de schuldige zou kunnen zijn.
Heeft het dan zin om aangifte te doen? Of blijft u machteloos omdat u de dader niet kent?
Wat moet u doen?
Ook als u niet weet wie er achter de misdaad zit, is het de moeite waard om naar het dichtstbijzijnde politiebureau te gaan en aangifte te doen.
Geef de politie zoveel mogelijk informatie over wat er gebeurd is: de locatie, datum, tijdstip, een beschrijving van de situatie en eventuele gestolen voorwerpen. Heeft u een vermoeden of een vaag idee wie erbij betrokken zou kunnen zijn? Vermeld het dan gerust, want ook dat kan waardevolle informatie zijn.
De politie gaat vervolgens aan de slag. Ook zonder een naam of gezicht van de dader kunnen ze een onderzoek starten en proberen achter de schuldige te komen.
Waarom toch een klacht indienen tegen een onbekende?
Op het moment dat u aangifte doet, wordt er een proces-verbaal opgemaakt waarin de politie uw verhaal en alle details vastlegt. De politie kan vervolgens een opsporingsonderzoek starten, camerabeelden opvragen of getuigen horen om de dader te identificeren en hopelijk te vervolgen. Ook als u de dader niet kent, heeft aangifte doen dus zeker zin – het kan het verschil maken tussen een open zaak en een opgeloste.
Bovendien is een klacht indienen niet alleen voor de politie van belang. Voor uzelf kan het ook handig zijn, want u ontvangt een officieel bewijs dat u aangifte heeft gedaan. Dit kan bijvoorbeeld essentieel zijn voor verzekeringen, mocht u schade vergoed willen krijgen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.