Drinken tijdens de werkuren, een reden voor ontslag?
In de moderne werkcultuur is er steeds meer aandacht voor veiligheid, productiviteit en welzijn op de werkvloer.
Alcoholgebruik tijdens werkuren en het verschijnen in een staat van dronkenschap zijn hier ernstige aandachtspunten bij. Deze gedragingen hebben immers invloed op zowel de veiligheid van de werkplek als de prestaties van werknemers.
Veel werkgevers beschouwen alcoholgebruik op het werk als onaanvaardbaar, en dat kan verregaande consequenties hebben, waaronder zelfs ontslag.
Mag u alcohol drinken op de werkvloer?
In principe is het niet bij wet verboden om alcoholische dranken te drinken op de werkvloer.
Werkgevers hebben de vrijheid om eigen beleid te maken over alcoholgebruik. Vaak wordt dit vastgelegd in een preventief alcohol- en drugsbeleid waarin duidelijk wordt geformuleerd wat wel en niet acceptabel is op de werkplek. Dit beleid kan ook richtlijnen geven voor mogelijke sancties bij overtreding.
Kan uw werkgever u sanctioneren voor alcoholgebruik op de werkvloer?
Uw werkgever heeft het recht om u te sanctioneren wanneer u zich niet houdt aan het vastgestelde beleid rond alcoholgebruik.
Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen, wat kan leiden tot vertraagde reacties, verminderde concentratie, zelfoverschatting en beoordelingsfouten. Dit brengt risico’s met zich mee voor de veiligheid van zowel de betrokken werknemer als collega’s.
In werkvelden waarin alertheid en snelle reacties vereist zijn, zoals de bouw of het transport, kunnen de gevolgen zelfs levensbedreigend zijn. De werkgever heeft dan ook een verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te waarborgen en zal ingrijpen wanneer alcoholgebruik de werkvloer beïnvloedt.
Kan uw werkgever u ontslaan voor alcoholgebruik op de werkvloer?
In ernstige gevallen kan uw werkgever u ontslaan wegens alcoholgebruik op de werkvloer.
Sterker nog, het drinken van alcohol tijdens werktijd, dronken verschijnen op het werk of ernstige fouten veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik kunnen zelfs aanleiding zijn voor een ontslag om dringende reden. Dit betekent dat u zonder opzegtermijn en zonder recht op ontslagvergoeding per direct kunt worden ontslagen.
Het is belangrijk op te merken dat een werkgever niet alleen tot ontslag kan overgaan wanneer u alcohol drinkt tijdens werkuren. Ook het op het werk verschijnen in een staat van dronkenschap, of wanneer uw prestaties lijden onder de gevolgen van alcoholgebruik – bijvoorbeeld wanneer u met een kater op het werk komt en daardoor minder goed functioneert – kan een reden zijn voor een ontslag.
Er zijn echter ook gelegenheden waarop alcoholgebruik mogelijk wordt toegestaan, zoals tijdens bedrijfsfeesten, jubileumvieringen of teambuilding-evenementen. In dergelijke sociale contexten kan het gebruik van alcohol door de werkgever gedoogd worden. Dit neemt echter niet weg dat overmatig alcoholgebruik, met alle bijbehorende risico’s, alsnog consequenties kan hebben.
Let op! Wanneer een werknemer, vanwege alcoholintoxicatie, in dronken toestand op het werk verschijnt, vervalt de werkgeversaansprakelijkheid. Dit betekent dat een werknemer zelf aansprakelijk en verantwoordelijk is voor eventuele schade die hij veroorzaakt tijdens het werk.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.