De rechten en plichten van samenwonenden
Samenwonen brengt gevolgen met zich mee. Personen die besluiten om op hetzelfde adres te verblijven moeten bepaalde regels volgen. De regels voor wettelijk samenwonenden en gehuwden zijn veel strenger dan de regels voor feitelijk samenwonenden, die weinig tot geen gevolgen dragen van de samenwoning.
Wettelijk samenwonenden en gehuwden
- Bescherming van de gezinswoning
- Bijdrage in de lasten van het huishouden
- Hoofdelijkheid betreffende schulden die ontstaan zijn door het huishouden
Bescherming van de gezinswoning
Wettelijk samenwonenden en gehuwden genieten van een bepaalde vorm van bescherming van de gezinswoning. Eén van de twee samenwonenden heeft niet de mogelijkheid om de woning en de huisraad (inhoud woning) eigenhandig te verkopen, zonder toestemming van de andere partij. Ook wanneer de woning tot de eigendom van één van beide personen behoort.
Bijdrage in de lasten van het huishouden
Wettelijk samenwonenden en gehuwden moeten bijdragen in de lasten van het huishouden. Dit betekent dat de personen moeten instaan en betalen voor de voeding, voorzieningen, abonnementen, vaste kosten, variabele kosten en dergelijke meer van alle personen die onder het huishouden vallen.
De bijdrage in deze zaken dient te gebeuren naargelang de mogelijkheden van de persoon. Er dient een eerlijke afweging gemaakt te worden tussen het inbrengen van gelden en het uitvoeren van huishoudelijke taken.
Ook de kosten voor al dan niet gemeenschappelijke kinderen moeten verdeeld worden naar evenredigheid van de inkomsten en mogelijkheden van de samenwonenden.
Hoofdelijkheid betreffende schulden die ontstaan zijn door het huishouden
Wettelijk samenwonenden en gehuwden worden hoofdelijk gehouden voor schulden die ontstaan uit het huishouden. Heeft één persoon een schuld die ontstaan is uit het huishouden, dan moeten beide samenwonenden instaan voor de betaling van deze schuld. (vb. achterstallige elektriciteitsrekeningen)
Feitelijk samenwonenden
Feitelijk samenwonenden hebben geen rechten of plichten ten opzichte van elkaar (tenzij overeengekomen in het samenlevingscontract). In vele gevallen wordt feitelijk samenwonen gezien als fiscaal aantrekkelijker dan wettelijk samenwonen. Dit verschilt echter van situatie tot situatie en u dient de voor- en nadelen steeds grondig af te wegen.
Ook op vlak van erven, adoptie, belastingen en dergelijke meer zijn er verschillen naargelang de samenlevingsvorm. Vraag informatie aan een advocaat of bevoegde instantie wanneer u daar nood aan heeft.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.