De echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT)
Een echtscheiding door onderlinge toestemming is een scheiding waarbij de (ex-)partners een onderlinge regeling treffen aangaande de afhandeling van de echtscheiding. Dit is alleen mogelijk wanneer beide personen bereid zijn om een tot een akkoord te komen: enige verdraaglijke band is van belang zodat de echtscheiding vlot afgehandeld kan worden.
Om een echtscheiding door onderlinge toestemming te volbrengen, moeten de (ex-)partners een regelingsakte en een familierechtelijke overeenkomst opstellen. U kan trachten deze regeling zelf op te stellen, maar de tussenkomst van een notaris of een advocaat kan handig zijn om alle documenten (juridisch gezien) correct op te stellen.
(Betreft de regeling de verdeling van een onroerend goed, dan is de tussenkomst van een notaris verplicht.)
In uw regeling vermeldt u onder meer de afspraken omtrent:
- De verdeling van de gemeenschappelijke goederen;
- De verblijfsregeling van de kinderen;
- De onderhoudsbijdrage aan de kinderen;
- Algemene afspraken tussen de (ex-)partners;
- …
Een verzoekschrift indienen bij de rechtbank
Als de regelingsakte en de familierechtelijke overeenkomst opgesteld zijn, moet u een verzoekschrift indienen bij de familierechtbank (rechtbank van eerste aanleg) waarin deze documenten worden opgenomen. De rechtbank zal de door u bezorgde documenten bekijken en oordelen over de correctheid van uw stukken. Vervolgens kan de rechter de echtscheiding uitspreken.
De procedure verloopt volledig schriftelijk: u hoeft niet te verschijnen voor de rechtbank.
Duur van de procedure: ongeveer twee maanden na neerlegging van het verzoekschrift.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.