Kan u aansprakelijk worden gesteld als iemand uitglijdt voor uw huis tijdens de winter?
Wanneer de eerste sneeuwvlokken vallen zorgt voor gezelligheid en winterpret. Maar als huiseigenaar of bewoner komt er ook een belangrijke verantwoordelijkheid bij kijken: het sneeuwvrij houden van het voetpad voor uw woning.
Wat gebeurt er als u deze taak niet nakomt? En kunt u aansprakelijk worden gesteld als iemand voor uw deur uitglijdt en zich bezeert?
Uw verantwoordelijkheid voor het voetpad
Volgens de meeste politiereglementen in België zijn bewoners van een onroerend goed verplicht om het voetpad dat grenst aan hun woning sneeuw- en ijsvrij te houden over een breedte van ten minste één meter.
Deze verplichting bestaat om de veiligheid van voetgangers te waarborgen en ongevallen te voorkomen. Vooral in de winter, wanneer wegen en trottoirs glad worden, is het belangrijk dat u als huiseigenaar of huurder uw deel van het trottoir onderhoudt.
De meeste gemeenten geven u een “redelijke termijn” om de sneeuw te ruimen. Wat die termijn precies inhoudt, verschilt per gemeente, maar meestal wordt van u verwacht dat u de stoep sneeuwvrij maakt binnen enkele uren nadat de sneeuwval is gestopt.
Wat als u zelf niet in staat bent om sneeuw te ruimen?
Voor sommige mensen, zoals ouderen of personen met een medische beperking, kan het fysiek niet mogelijk zijn om sneeuw en ijs van de stoep te verwijderen.
In zulke gevallen kunt u vaak hulp inschakelen van buren of familie. In sommige gemeenten kunt u ook een beroep doen op gemeentediensten die hulp bieden bij het sneeuwruimen voor mensen die dit zelf niet kunnen.
Kan u aansprakelijk worden gesteld?
Stelt u zich voor: iemand glijdt uit op het voetpad voor uw woning en loopt verwondingen op. Kunt u dan aansprakelijk worden gesteld voor de schade?
Het antwoord is ja.
Als u uw stoep niet tijdig sneeuw- of ijsvrij maakt en iemand valt en bezeert zich, kan die persoon u aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade. Dat betekent dat u mogelijk moet opdraaien voor de medische kosten of andere schadevergoedingen.
Bovendien riskeert u ook een GAS-boete als u uw plicht niet nakomt. De hoogte van de boete verschilt per gemeente, maar kent de volgende maxima:
- Meerderjarigen (18 jaar en ouder): maximaal 500 euro
- Minderjarigen (tussen 14 en 18 jaar): maximaal 175 euro
- Minderjarigen (jonger dan 14 jaar): kunnen geen GAS-boete opgelegd krijgen
Elke gemeente heeft zijn eigen regels en voorschriften, en die kunnen variëren. Daarom is het van belang dat u het politiereglement van uw gemeente raadpleegt om precies te weten wat van u wordt verwacht.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.