Mag een winkelier een verlopen cadeaubon weigeren?
U kent het vast wel: u vindt een cadeaubon die u lang geleden kreeg, maar wanneer u besluit hem te gebruiken, merkt u dat de bon inmiddels verlopen is. De vraag dringt zich op: mag een winkelier deze bon zomaar weigeren?
Wat zijn uw rechten als consument, en wat zijn de verplichtingen van de winkelier?
De geldigheidsduur van een cadeaubon
In België bestaat er geen specifieke wetgeving die de uitgifte en het gebruik van cadeaubonnen, of waardebonnen, reguleert. Hierdoor worden de voorwaarden voor het gebruik van een cadeaubon contractueel bepaald tussen de verkoper en de koper.
Wanneer u een cadeaubon aanschaft, gaat u akkoord met de voorwaarden die de winkelier aan de bon verbindt. Het is van essentieel belang dat deze voorwaarden duidelijk en ondubbelzinnig geformuleerd zijn.
Moet een cadeaubon een geldigheidsdatum vermelden?
Een cadeaubon hoeft niet per se een uitgiftedatum of uiterste geldigheidsdatum te vermelden, zolang de geldigheidsduur maar voor alle partijen duidelijk is. Dit kan bijvoorbeeld worden vastgelegd via het aankoopbewijs of de registratie van de bon bij de verkoper. In dergelijke gevallen fungeert het aankoopbewijs als bewijs van de startdatum van de geldigheid.
Het is dan ook aan te raden voor consumenten om zowel de bon als het aankoopbewijs goed te bewaren.
Wat als er geen vervaldatum vermeld is?
Wanneer bij de verkoop van de cadeaubon geen geldigheidsduur wordt vermeld, wordt ervan uitgegaan dat de bon onbeperkt geldig is. Dit betekent dat u de bon op elk gewenst moment kunt gebruiken, zonder tijdslimiet.
Het ontbreken van een vervaldatum biedt de consument dus in principe onbeperkte flexibiliteit.
Conclusie
Hoewel een winkelier een cadeaubon mag voorzien van een beperkte geldigheidsduur, moet deze termijn duidelijk worden gecommuniceerd bij de aankoop. Een winkilier mag een waardebon weigeren wanneer deze vervallen is.
Is er geen geldigheidsduur vermeld, dan blijft de bon onbeperkt geldig.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.