De arbeidsongeschiktheidsuitkering: een sociaal vangnet voor de werkende Belg
Een arbeidsongeschiktheidsuitkering, ook wel bekend als ziekte-uitkering, is een vorm van sociale zekerheid die wordt verstrekt aan personen die als gevolg van ziekte of een ongeval niet in staat zijn om te werken.
De personen die recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, krijgen een vervanginkomen wanneer hun loon wegvalt.
Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsuitkering?
In Belgiƫ worden werknemers gedekt door de sociale zekerheid, een steunpilaar voor de bevolking in geval van ziekte of een ongeval. De sociale zekerheid biedt een inkomen en verzorging aan mensen die hier nood aan hebben, al dan niet tijdelijk of permanent.
De arbeidsongeschiktheidsuitkering wordt geregeld door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Het RIZIV is een overheidsdienst die sociale zekerheid biedt aan burgers die arbeidsongeschikt zijn.
Om te genieten van de bescherming van de sociale zekerheid, moeten burgers zich aansluiten bij een ziekenfonds. Als een werknemer arbeidsongeschikt wordt en een beroep wil doen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, moet deze zich dus verplicht aansluiten bij een mutualiteit of de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering.
Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt wordt, dient hij of zij een aanvraag in voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering bij het ziekenfonds.
De arts van het ziekenfonds zal de aanvraag bekijken, eventueel goedkeuren en de waarde van de arbeidsongeschiktheidsuitkering bepalen. Het bedrag dat een werknemer ontvangt, wordt berekend op basis van verschillende factoren, waaronder de duur van de arbeidsongeschiktheid, de gezinssituatie en het inkomen van de werknemer.
(Meer informatie over de berekening van de arbeidsongeschiktheidsuitkering is te vinden op de website van het RIZIV.)
Als de aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsvergoeding wordt goedgekeurd, ontvangt de arbeidsongeschikte persoon een regelmatige betaling van de uitkering totdat hij of zij weer in staat is om te werken.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.