Alles wat u moet weten over het Centraal Strafregister, ook strafblad geheten
-big.png)
Of u nu solliciteert voor een nieuwe baan, een vrijwilligersfunctie bij een jeugdorganisatie overweegt of gewoon nieuwsgierig bent naar uw eigen strafrechtelijk verleden: vroeg of laat kunt u zich afvragen wat er precies in uw strafregister staat.
Wat wordt er geregistreerd? Welke veroordelingen zijn zichtbaar voor anderen? En hoe kunt u nagaan of uw strafblad blanco is? Evocaat legt het voor u uit!
Wat is het Centraal Strafregister?
Het Centraal Strafregister is een officiële databank, beheerd door de Federale Overheidsdienst Justitie, waarin alle strafrechtelijke veroordelingen die ooit zijn uitgesproken, worden opgeslagen. Dit omvat politiestraffen, correctionele veroordelingen en veroordelingen door het Assisenhof.
In de volksmond staat dit register bekend als het "strafblad".
Waarom is dit register belangrijk?
Het Centraal Strafregister speelt een cruciale rol in diverse situaties.
Zo kan bij sollicitaties voor functies bij de politie, het leger of andere gevoelige posities een controle van het strafregister vereist zijn. Rechters raadplegen het register tijdens gerechtelijke procedures om het risico op recidive te beoordelen in nieuwe strafzaken. Daarnaast kan een uittreksel uit het strafregister noodzakelijk zijn bij internationale reizen, bijvoorbeeld voor visumaanvragen als onderdeel van veiligheidscontroles.
De vermeldingen in het Centraal Strafregister
1. Wat wordt opgenomen in het Centraal Strafregister?
Het strafregister vermeldt zowat alle strafrechtelijke veroordelingen, zoals boetes en gevangenisstraffen, werkstraffen en autonome probatiestraffen, elektronisch toezicht als autonome straf, opschortingen van uitspraak en veroordelingen met uitstel, veroordelingen met bijzondere voorwaarden en verbodsbepalingen opgelegd door de rechtbank.
2. Wat wordt niet opgenomen in het Centraal Strafregister?
Niet alle feiten worden opgenomen.
Onmiddellijke inningen voor verkeersovertredingen worden niet opgenomen, tenzij de minnelijke schikking niet wordt betaald en de zaak alsnog voor de rechtbank komt. Als de minnelijke schikking wél wordt betaald, komt deze niet op het strafregister.
GAS-boetes worden enkel opgenomen als er beroep wordt aangetekend en de zaak voor de politierechtbank komt, met een veroordeling tot gevolg.
Ook vrijspraken en seponeringen worden niet geregistreerd.
Verschil tussen het Centraal Strafregister en een uittreksel
Hoewel vaak door elkaar gehaald, is er een duidelijk verschil.
Het Centraal Strafregister bevat uw volledige strafrechtelijke verleden, terwijl een uittreksel uit het Centraal Strafregister een document is dat u bij uw gemeente aanvraagt en enkel relevante veroordelingen toont voor het specifieke doeleinde.
Niet alle informatie die wordt opgenomen in het Centraal Strafregister is zichtbaar op het uittreksel.
Verschillende soorten uittreksels
Er zijn drie verschillende soorten uittreksels:
Model 1: Basismodel (Model 595): Voor algemene doeleinden.
Model 2: Model voor Gereglementeerde Activiteiten (Model 596-1): Voor functies zoals taxichauffeur, privédetective of bewakingsagent.
Model 3: Minderjarigenmodel (Model 596-2): Voor functies waarbij u werkt met minderjarigen, zoals in het onderwijs of de jeugdzorg.
Welke informatie is zichtbaar op het uittreksel?
Wanneer u een uittreksel uit het Centraal Strafregister aanvraagt, bevat dit document specifieke informatie afhankelijk van het type model en het doel van de aanvraag. Dit is wat u kunt verwachten:
Algemene vermeldingen
Elk uittreksel, ongeacht het model, bevat standaard de volgende gegevens:
- Identiteit van de aanvrager: Naam, geboortedatum en geboorteplaats.
- Doel van de aanvraag: Bijvoorbeeld voor een sollicitatie, vrijwilligerswerk of visumaanvraag.
- Relevante strafrechtelijke veroordelingen: Afhankelijk van het model, worden bepaalde veroordelingen wel of niet opgenomen.
Model 1 en Model 2
Model 1 is het standaardmodel dat wordt gebruikt voor algemene doeleinden, zoals sollicitaties in de private sector. Model 2 is vergelijkbaar, maar specifiek bedoeld voor gereglementeerde beroepen waarbij de wet extra eisen stelt.
Volgende zaken worden niet vermeld Model 1 en 2:
- Vrijspraken
- Vonnissen ouder dan drie jaar met lichte straffen
- Veroordelingen waarvoor eerherstel is toegekend
- Betaalde minnelijke schikkingen ter afkoop van een strafzaak
- Werkstraffen
- Autonome probatiestraf
- Elektronisch toezicht als autonome straf
- Uitspraken van de jeugdrechter
Model 3
Model 3 is specifiek ontworpen voor activiteiten waarbij men in contact komt met minderjarigen, zoals functies in het onderwijs, jeugdzorg of animatiewerk.
Volgende zaken worden niet vermeld op Model 3:
- Vrijspraken
- Veroordelingen waarvoor eerherstel is toegekend
- Vonnissen ouder dan drie jaar met lichte straffen
- Betaalde minnelijke schikkingen ter afkoop van een strafzaak
Let op! Alle veroordelingen voor feiten gepleegd ten aanzien van minderjarigen of eventuele gerechtelijke voorwaarden, zoals een verbod om activiteiten uit te oefenen waarbij minderjarigen betrokken zijn, worden altijd vermeld.
Hoelang blijft een veroordeling op uw strafblad staan?
Dit hangt af van de ernst van de veroordeling:
- Lichte veroordelingen: Automatische verwijdering na een bepaalde periode zonder nieuwe feiten.
- Zwaardere veroordelingen: Kunnen langdurig of permanent zichtbaar blijven. Verwijdering is mogelijk via een procedure voor eerherstel.
Wat is eerherstel?
Eerherstel is een juridische procedure waarmee u kunt verzoeken om veroordelingen uit het strafregister te laten schrappen. Dit kan na een periode van goed gedrag.
U dient een gemotiveerd verzoekschrift in bij de rechtbank waarin u uw levenswandel toelicht. De rechtbank beoordeelt of u voldoet aan de wettelijke voorwaarden, zoals een minimale wachttijd na de veroordeling en het ontbreken van nieuwe strafbare feiten tijdens deze periode.
Bij een positieve beslissing worden de betreffende veroordelingen geschrapt, waardoor ze niet langer zichtbaar zijn op uittreksels van het Centraal Strafregister. Dit biedt u de mogelijkheid om met een schone lei verder te gaan.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.