Mag een horecazaak huisdieren weigeren?
Stel u voor: u hebt net een heerlijke wandeling gemaakt met uw hond, en nu wilt u samen genieten van een hapje en drankje bij dat gezellige restaurantje om de hoek. Maar mag uw trouwe viervoeter eigenlijk wel mee naar binnen? Wat zijn de regels? En hoe zit het als uw hond een assistentiehond is?
Lees verder en ontdek hoe het precies zit!
Huisdieren en levensmiddelen: de algemene regel
In principe is het niet toegestaan om huisdieren toe te laten op plaatsen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen. Denk hierbij aan de keuken van een restaurant, een bakkerij of een supermarkt.
Voedselveiligheid heeft hier de prioriteit; dieren kunnen immers een bron van besmetting vormen.
Dit verbod geldt echter niet voor bepaalde ruimten, zoals de eetzaal van een restaurant, een frituur of een snackbar, waar levensmiddelen enkel worden geconsumeerd.
In eerste instantie mogen honden of andere huisdieren dus wel mee op restaurant of café, mits het risico op besmetting minimaal blijft.
Mag een horecazaak huisdieren weigeren?
Hoewel huisdieren in principe zijn toegelaten in de eetzalen van horecazaken waar geen eten wordt bereid, betekent dit niet dat deze altijd welkom zijn.
Een uitbater van een horecazaak heeft het recht om huisdieren te weigeren, zelfs als dit niet rechtstreeks verband houdt met voedselveiligheid. Dit wordt niet gezien als discriminatie, maar valt onder de vrijheid van de uitbater om zijn eigen zaak te beheren.
Assistentiehonden: een uitzondering met rechten
Voor assistentiehonden gelden er andere regels. Deze speciaal opgeleide honden, die personen met een handicap ondersteunen, hebben altijd recht op toegang tot ruimten die voor het publiek toegankelijk zijn, ook als er levensmiddelen aanwezig zijn.
Assistentiehonden zijn onmisbaar voor de begeleiding en ondersteuning van hun eigenaar, en hun toegang mag nooit worden geweigerd.
Als een eigenaar of uitbater van een horecazaak een persoon met een assistentiehond weigert toegang tot een publieke plaats te verlenen, kan dit zelfs leiden tot een boete.
Controleer vooraf altijd bij de uitbater of uw hond welkom is!
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.