Welke sancties mag uw werknemer opleggen wanneer u te laat komt op het werk?
-big.png)
Iedereen komt weleens te laat op het werk - een file, een gemiste trein, of gewoon verslapen.
Wat gebeurt er als dit vaker voorkomt? Kan uw werkgever zomaar sancties opleggen? Wat zijn uw rechten en hoe kunt u problemen voorkomen?
In dit artikel ontdekt u alles over sancties bij afwezigheid en hoe u binnen de regels van uw arbeidscontract blijft.
Wanneer mag een werkgever sancties opleggen?
Voordat een werkgever een sanctie oplegt, moet hij beoordelen waarom de werknemer afwezig was of te laat kwam:
- Geldige reden of overmacht: Bij overmacht of een geldige reden, zoals ziekte of een familie-noodgeval, mag de werkgever geen sancties opleggen. In dit geval behoudt de werknemer zijn gewaarborgd loon en hoeft hij de gemiste tijd niet in te halen.
- Geen geldige reden: Bij afwezigheid zonder geldige reden of structureel te laat komen, kan de werkgever passende maatregelen nemen.
Mogelijke sancties bij afwezigheid zonder geldige reden
Afhankelijk van de ernst en frequentie van de overtreding, kan een werkgever verschillende sancties opleggen:
1. Waarschuwing
Bij een eerste of incidentele overtreding zal een werkgever doorgaans beginnen met een waarschuwing. Dit kan een mondelinge of schriftelijke waarschuwing zijn. Het doel hiervan is om de werknemer te wijzen op zijn verplichtingen en de verwachte werkdiscipline. De werkgever kan daarnaast vragen om de verloren tijd in te halen.
2. Inhouding van loon
Wanneer een werknemer te laat komt en de verloren tijd niet inhaalt, heeft de werkgever het recht om het loon voor de niet-gewerkte uren in te houden. Hierbij gelden de volgende regels:
- De looninhouding moet in verhouding staan tot de verloren tijd.
- Het is niet toegestaan om een langere periode loon in te houden dan daadwerkelijk niet gewerkt is. (Bijvoorbeeld: 5 minuten te laat komen mag niet resulteren in een kwartier loonverlies.)
3. Ontslag
Indien een werknemer herhaaldelijk of structureel te laat komt, kan de werkgever overgaan tot ontslag. Dit kan gebeuren met een opzegtermijn of met een ontslagvergoeding, afhankelijk van de situatie en het arbeidscontract. Werkgevers zijn verplicht om de wettelijke regels te volgen bij het ontslag van een werknemer.
Belangrijke voorwaarden voor ontslag:
- De werkgever moet voldoende bewijzen hebben van de overtredingen.
- Meerdere waarschuwingen moeten vooraf zijn gegaan aan het ontslag.
- Het ontslag moet binnen een redelijke termijn na de laatste overtreding worden doorgevoerd.
Hoe kunt u sancties voorkomen?
Om sancties te voorkomen, is het belangrijk om uw werkrooster nauwkeurig te volgen en, indien er onvoorziene omstandigheden zijn, dit tijdig aan uw werkgever te melden.
Mocht u toch in conflict komen over sancties, dan is het verstandig juridisch advies in te winnen of het arbeidsreglement van uw bedrijf te raadplegen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.