Welke sancties mag uw werknemer opleggen wanneer u te laat komt op het werk?
Werknemers die onder een arbeidscontract vallen, dienen dit te respecteren.
Binnen een arbeidscontract bevindt zich een werkrooster waar werknemers zich aan dienen te houden. Houden werknemers zich niet aan het werkrooster, door bijvoorbeeld te laat te komen, dan kan de werkgever bepaalde sancties opleggen.
Kan uw werkgever u sanctioneren?
Om u te sanctioneren dient uw baas eerst te kijken naar de reden van afwezigheid.
Heeft u een geldige reden van afwezigheid of was er sprake van overmacht waardoor u niet aanwezig was op het werk, dan kan uw werkgever u niet bijkomend sanctioneren. U heeft recht op gewaarborgd loon en moet uw gemiste minuten/uren/dag niet inhalen.
Heeft u geen geldige reden van afwezigheid, dan kan uw werkgever u wel sanctioneren.
Wat zijn de mogelijke sancties?
Uw werkgever kan u -indien nodig- sanctioneren. De sancties die een werkgever kan geven zijn grotendeels vrij te bepalen en gaan van het geven van een waarschuwing tot het ontslag van de werknemer.
- De eerste stap: een waarschuwing
In de meeste gevallen zal de werkgever zijn werknemers die zelden te laat komen een waarschuwing geven. Voor de werkgever volstaat het dat de werknemers de verloren tijd inhalen zodat ze, ondanks hun afwezigheid, voldoende werkuren presteren.
Strengere sancties geven voor werknemers die éénmalig te laat komen is overbodig en heeft een slechte invloed op de werksfeer.
Een werkgever kan geen verdere sancties opleggen alvorens een verwittiging/waarschuwing te geven.
- Inhouding van het loon
Wanneer een werknemer onvoldoende werkuren presteerde door te laat te komen op het werk en deze niet inhaalde, heeft de werkgever de mogelijkheid om de verloning voor de niet gepresteerde tijd in het houden.
De werkgever heeft bij het inhouden van het loon niet de mogelijkheid om meer loon in te houden, dan het loon dat hij zou ontvangen voor de tijd waarin de werknemer afwezig was.
(vb. De werkgever mag 5 minuten te late aankomst niet gelijkstellen aan een loonverlies van een kwartier.)
- Ontslag om dwingende reden
Wanneer een werknemer meerdere malen of op frequente basis te laat komt, heeft de werkgever de mogelijkheid om deze op staande voet of om dwingende reden te ontslaan.
Een ontslag om dwingende reden is een zware sanctie voor de werknemer. Na een ontslag om dwingende reden, wordt de werknemer per direct uit de onderneming verwijderd. De werknemer heeft geen recht op een vergoeding of een opzegtermijn.
De werkgever dient wel steeds voldoende bewijs te hebben van de afwezigheid van de werknemer en moet (meerdere) waarschuwingen gegeven hebben alvorens hij de werknemer kan ontslaan.
Andere nuttige artikels?
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.